Uçağın inişi ve kalkışı sırasında ışıklar söndürülür: Peki nedenini biliyor musunuz?

Uçağın kalkışı ve inişi esnasında ışıklar neden söndürülür?
Uçağın kalkışı ve inişi esnasında ışıklar neden söndürülür?

Uçağa binen herkes fark etmiştir, kalkış ve iniş esnasında tüm kabin ışıkları söndürülür. Peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi? İngiliz bir pilot sebebini açıkladı…

Uçağın kalkışı ve inişi sırasında kabin ışıklarının kapatılması kabin ekibinin rutin görevlerinden biridir. Sebebini biliyor musunuz? İngiliz pilot Patrick Smith, söz konusu duruma açıklık getirdi:

Amaç, olası bir kaza tehlikesine karşın önlem almak. Smith, ışıkların kapatılmasının nedenini yolcuların gözlerinin karanlığa alışmasını sağlamak olarak belirtiyor. Herhangi bir sebeple yaşanan güç kaybı sonrasında aniden kararan kabin, yolcuların kör olmasına varan sorunların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Söz konusu durum yaşandığında acil durum ışıklarının ve işaretlerinin daha net görülmesi, yolcularda temel bir yönelim hissini doğuruyor. İnsan gözünün karanlığa uyum sağlaması için gerekli sürenin 10 dakika olduğunu söyleyen pilot, bu sebeple ışığın karartılarak acil durum esnasındaki kısıtlı zamanın daha değerli hale getirilmesinin sağlandığını belirtiyor.

Bir başka pilot Chris Cook ise durumu şöyle açıklıyor: “Birinin ışıkları kapattığında, engellerle dolu bir odadan hızlı bir şekilde çıkmasını istediğini düşünün. Çok zor olurdu değil mi? İşte ışıkların kapatılmasının sebebi bu."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >