Wi-Fi rehberi: İnternet güvenliğinizi üst seviyeye taşıyacak 6 ipucu

​Wi-Fi rehberi: İnternet güvenliğinizi üst seviyeye taşıyacak x ipucu
​Wi-Fi rehberi: İnternet güvenliğinizi üst seviyeye taşıyacak x ipucu

Hemen her evde dış dünya ile bağlantı kurulmasını sağlayan Wi-Fi ağları kişiye özel bir internet deneyimi sağlayabiliyor. Bu deneyim, evden çıkıldığında bitmeye programlı internet paketleri yüzünden kafe, restoran, toplu taşıma aracı gibi vakit geçirilen hemen her yerde yeniden Wi-Fi bağlantısıyla canlandırılıyor. Peki sürekli olarak bağlı durumda olduğumuz kablosuz internet merkezleri ne kadar güvenli? İnternet güvenliğinizi bir üst seviyeye taşıyacak ipuçları ile sizler için bir Wi-Fi rehberi hazırladık…

Kendi evimizin sınırları içerisinde olduğumuzda Wi-Fi bizler için çok şey ifade ediyor. Film izlemek, internette dolaşmak hatta bazen yalnızca WhatsApp yoluyla iletişim kurmak bile internet paketlerimizi zorlarken evimizin bir köşesinde duran kutudan Wi-Fi bağlantısı bizler için kurtarıcı olabiliyor. Ev içinde durum bu şekildeyken dışarı çıktığımızda bambaşka bir Wi-Fi gerçeği bizleri bekliyor: Tehlike.

Beklenmedik Wi-Fi tehlikesi

Herhangi bir kafe, restoran veya toplutaşımaaracında bağlantı kurduğumuz Wi-Fi ağları çoğu zaman ikinci kez düşünmemize imkan vermeksizin akıllı cihazlarımızla birleşebiliyor. Kaynağını sorgulamadan, bazen şifresiz biçimde bağlandığımız Wi-Fi ağlarının bizler için oluşturabileceği durumlar sandığımızdan daha tehlikeli olabilir. Peki, internet paketimiz ve internette olma isteğimiz arasında bizleri sıkıştıran Wi-Fi tehlikesinden korunmak için neler yapılabilir? İşte 6 adımda cihaz güvenliğinizi bir üst seviyeye taşıyabilecek Wi-Fi ipuçları…

1. Kime ait olduğunu bilin:

Evden dışarı çıkıldığında, ziyaret edilen herhangi bir kafe veya restoranda Wi-Fi şifresi sorup bağlantı kurmak dünyanın en normal aktivitelerinden biri olarak yorumlanabilir. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç farklı husus sizlerin cihaz ve özel bilgilerinizin güvenliğini artırmak için önemli olacaktır. Öncelikle, bağlanmaya çalıştığınız Wi-Fi ağının kime ait olduğunu bilmek çok önemli. İşletmelerin kendi Wi-Fi ağları dışında, işletme civarlarında aktif durumda bulunan şifresiz Wi-Fi ağlarına bağlanmak çok tehlikeli. Bu noktada yalnızca içinde bulunduğunuz yerin Wi-Fi adresi sizin için tercih sebebi olmalı.

2. Herkese açık Wi-Fi ağlarından uzak durun:

İnternet hizmetini size kimin sağladığı ne kadar önemliyse aynı internet hizmetinin ne kadar ‘ulaşılabilir’ olduğu da o kadar önemli. Bir alışveriş merkezinde veya hiç duymadığınız üçüncü bir tarafın işlettiği ağda internetişlemleri yapmak büyük tehlike arz edebiliyor. Bu noktada herkese açık Wi-Fi ağları kesinlikle ilk tercih olmamalı.

3. Girdiğiniz internet adresi mutlaka ‘HTTPS’ ile başlamalı:

Dışarıda bir Wi-Fi ağına bağlı olduğunuzda ilk dikkat edilmesi gereken noktaların başında adres çubuğu kontrolü geliyor. Bağlantı kurduğunuz internetadresi‘HTTPS’ ile başlamıyorsa bilgi güvenliği noktasında büyük problemler yaşamak olası. Bu yüzden, öğrenmeniz gereken bilgi ne kadar acil olursa olsun mutlaka ‘HTTPS’ kontrolü gerçekleştirilmeli.

4. Bilgisayarınıza geldiği iddia edilen güncellemeler:

İnternet korsanları, kendi Wi-Fi ağlarına bağlandığınızda özel bir kod yoluyla sizlere ‘Bilgisayarınızın güncellenmesi gerekiyor.’ şeklinde bir bildirim gönderebilir. Bu bildirime gidildiğinde veri kaybı ve güvenlik zafiyetleri kolaylıkla kullanıcılarla buluşabiliyor. Bilgisayar korsanlarının en bilindik tuzağına düşmemek güvenlik için büyük önem arz ederken güncelleme uyarılarının güvenilirliği muhakkak test edilmeli.

5. Giriş için bilgi isteyen Wi-Fi adreslerine dikkat edilmeli

Bazı sistemler, Wi-Fi ağlarına bağlanmanız için sizden çeşitli bilgiler talep edebiliyor. Bu bilgilerin hangi minvalde olduğu internet güvenliğiniz için oldukça önemli. Yalnızca isim veya e-posta isteyen sistemler dışında T.C kimlik numarası veya cihazınızın IMEInumarasının istenmesi sizleri probleme sürükleyebilir. Bu noktada istenen bilgilerin teyit edilmesi ve fazlasından kaçınılması çok önemli…

6. VPN kullanılabilir:

Kamuya açık alanlarda Wi-Fi kullanmak konusunda dikkat edilmesi gereken ipuçlarının başında VPN kullanımı geliyor. VPN veya Sanal Özel Ağ Eklentisi kurulu cihazlarda bilgisayar korsanlarının daha çok zorlandığını söylemek mümkün. Şayet, eviniz dışındaysanız ve kişisel bilgilerinizi de içeren işlemleri Wi-Fİ ağlarına bağlanarak yapıyorsanız VPN kullanmaya özen göstermelisiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >