Yakayı ele verecekler: Faili meçhul cinayetleri hızlıca çözen yazılım geliştirildi

cinayet
cinayet

Faili meçhul cinayetleri birçok farklı veri göz önünde bulundurarak hızlı bir şekilde çözen yazılım algoritması geliştirildi.

Yüzlerce faili meçhul cinayet hakkında geniş çaplı bilgiler toplayan bir grup araştırmacı, ABD'de geliştirdikleri özel bir yazılım vasıtasıyla seri katillerin daha kolay yakalanmasını sağlıyor. Bu uygulama, temelde olası bir seri katilin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor. Cinayet İzlenebilirliği Projesi olarak isimlendirilen web sayfası, başta devlet, federal ve yerel yönetimlerden bilgiler toplayarak kapsama alanını hayli genişletiyor.
Çalışmaları gerçekleştiren bu grup, şu ana kadar toplamda 600.000'den fazla cinayeti tüm detaylarıyla irdeleyerek ortaya önemli bir veri tabanı çıkardı. 1980 yılından bu yana ABD'de toplamda 22.000'den fazla faili meçhul cinayet olayı yaşanmış. Dolayısıyla geliştirilen bu yeni algoritmayla sayının hayli düşmesi bekleniyor. Hatta son olarak yapılan çalışmalar neticesinde bu yazılım sayesinde Los Angeles'teki 77 ve Phoenix'teki 64 cinayet çok kolay ve hızlı bir şekilde çözüme ulaştırılmış.

Elbette her yeni cinayet, bu yazılım algoritmasının daha da gelişmesine sebep oluyor. Doğal olarak bu da yaşanabilecek cinayet olaylarının çözülebileceği konusunda ipuçlarını açığa çıkarıyor. Yani aslında işlenen tüm cinayetlerde, bu 600.000'den fazla cinayetten elde edilen tüm veriler kullanılıyor ve en son katile ulaşılıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >