Yalnızca 1 TL ile 100 kilometre

Kayı, görüntüsüyle de 'ilgi çekici' olmayı başarıyor.

EBYÜ Mühendislik Fakültesinde eğitim gören 9 öğrencinin ürettiği ve TBMM Başkanı Yıldırım'ın test sürüşünü yaptığı 2 kişilik "Kayı" isimli yerli elektrikli otomobilin 100 kilometrelik mesafeyi 1 liralık enerji ile katetmesi hedefleniyor.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde (EBYÜ) eğitim gören 9 öğrencinin şehir içinde ya da kısa mesafelerde kullanılması amacıyla 2 ayda ürettiği ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın test sürüşünü yaptığı 'Kayı' isimli yerli elektrikli otomobilin 100 kilometrelik mesafeyi 1 liralık enerji ile katetmesi amaçlanıyor.

Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü'nde eğitim gören 9 öğrenci, 'Kısa mesafeli ulaşım aracı' projesi kapsamında elektrikli otomobil yapmaya karar verdi. Üniversitenin yanı sıra Erzincan Valiliğinin de desteğiyle harekete geçen öğrenciler, yaklaşık 2 ayda söz konusu aracı üretti.

Araca TBMM Başkanı Yıldırım'ın doğduğu köy olan 'Kayı' ismi verildi.
Araca TBMM Başkanı Yıldırım'ın doğduğu köy olan 'Kayı' ismi verildi.

30-40 km/sa hıza erişebiliyor

Saatte 30-40 kilometre hıza erişen ve 100 kilometrede 4 liralık enerji tüketen araca öğrencilerce ‘Kayı’ adı verildi. Yaklaşık 16 bin liraya mal olan Kayı'nın test sürüşünü ise bir süre önce üniversitenin 2018-2019 akademik yılı açılışı için üniversiteye gelen TBMM Başkanı Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirildi.

'Başarılarınızın devamını dilerim'

Yıldırım'ın aracın test sürüşünü yapıp üzerine ‘Başarılarınızın devamını dilerim’ yazarak imza atmasının gururunu yaşayan öğrenciler, aracın enerji maliyetini düşürmek için kolları sıvadı. EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, projenin mühendislik fakültesinde eğitim gören 9 öğrenci tarafından 2 ayda hayata geçirildiğini vurgulayarak, bunun gurur verici olduğunu söyledi.

Öğrenciler 'Kayı' ile birlikte fotoğraf çekilmeyi de ihmal etmedi.
Öğrenciler 'Kayı' ile birlikte fotoğraf çekilmeyi de ihmal etmedi.

Otomobilin kısa mesafe kullanımlarına çok uygun olduğunu dile getiren Levent, ‘Elektrikli ve akülü aracımız özellikle küçük alanlarda, kampüslerde ve bina içlerinde kullanılmaya uygun. Aracımızın güneş enerjisi ve şehir elektriği ile 5 saat gibi bir sürede şarj edilebilmesi ve 30-40 kilometre kadar hıza çıkabilmesi, en az 70 kilometre de menzili bulunması bizim için önemli kriterler.’ dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >