Yapay zekâ iş başında: Google, Hindistan'da su baskınlarını yapay zekâyla tahmin ediyor!

Yapay zekâ
Yapay zekâ

Google, Hindistan'daki su baskınlarını önceden tahmin etmek için yapay zekâ kullanıyor. Ülkedeki vatandaşların bölge bölge uyarıldığı sistem, olası bir tehlike anında detaylı bilgiler sunuyor.

Fabrikalardaki üretim bantlarından ilaçlardaki karmaşık bileşenlerin yapısını çözmeye kadar birçok farklı alanda aktif olarak kullanılan yapay zekâ teknolojileri, her geçen gün daha geniş bir kapsama yayılıyor. Yani eskiden sürekli tekrarlayan işlerde makine ve robotların 'çok daha iyi' hale gelmesi için tercih edilen teknolojiler günümüzde doğa olaylarınıönceden tahmin edilmesi gibi durumlarda devreye giriyor. Son olarak, Google Public Alerts programının bir parçasını olarak Hindistan'da kullanılan yapay zekâ teknolojileri bunun en somut örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Hindistan'ın güney Kerala eyaleti, yaklaşık 1.5 yıldır yoğun muson yağmurlarından dolayı sel felaketlerine maruz kaldı. Fotoğraf: The Verge.
Hindistan'ın güney Kerala eyaleti, yaklaşık 1.5 yıldır yoğun muson yağmurlarından dolayı sel felaketlerine maruz kaldı. Fotoğraf: The Verge.

Yapay zeka teknolojileriyle doğal afet tahmini

Google, yıllar boyunca FEMA* gibi devlet kurumlarından gelen uyarıları, Haritalar ve Arama gibi uygulamalara ekleyerek kullanıcıları doğal afetler konusunda uyardı. Şimdi ise şirket yapay zekâ (AI) teknolojileriyle birlikte kendi tahminlerini yapabilir hale geldi. Hindistan Merkez Su Komisyonu ile gerçekleştirilen iş ortaklığı sayesinde Google artık ülkedeki su baskınları öncesinde insanlara uyarı mesajı gönderebiliyor.

Hindistan'ın yapay zekâ destekli sel tahminleri Patna bölgesi için uyarı veriyor. Fotoğraf: The Verge.
Hindistan'ın yapay zekâ destekli sel tahminleri Patna bölgesi için uyarı veriyor. Fotoğraf: The Verge.

Tahminler gerçeği ortaya çıkarıyor

Meşhur bilgisayar uzmanı Yossi Matias'ınbir blog yazısında ana hatlarıyla belirttiği gibi bu tahminler sadece makine öğrenimiyle gerçekleşiyor. Yağış kayıtları ve su baskınlarına dair simülasyonların kullanıldığı veriler aslında daha sonrasında tüm detayları ortaya çıkıyor. Matias, konuyla alakalı olarak şunları söylüyor:

  • Nehir seviyelerinin belirli bir yüksekliğe ulaşması ya da arazide benzer bir durum gerçekleşme modelleme konusuna büyük önem taşıyor. Bu bilgilerle, yalnızca bir su baskınının ne zaman ve nerede gerçekleşebileceğini değil; aynı zamanda olayın ciddiyetini daha doğru bir şekilde tahmin edebilen bir rapor ortaya çıkabiliyor.

Haziran'dan bu yana gerçekleştirilen Google ve Merkez Su Komisyonu arasında gerçekleşen iş ortaklığı aslında kendisini yeni yeni gösteriyor da denebilir. Evet; az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi Google aslında uzun süredir Google Public Alert programıyla uyarılar yayınlıyor. Aslında bu uyarılar Google Arama, Haritalar ve Google Now gibi uygulamaları kapsıyor. Aslında bu uyarılar ABD, Kanada, Japonya ve Brezilya dahil olmak üzere bir düzinenin kamu kurumları tarafından da benimsenmiş durumda.

Yapay zekâ teknolojileri, Amazon, Google, IBM, Facebook ve Microsoft başta olmak üzere teknoloji devi için büyük önem taşıyor.
Yapay zekâ teknolojileri, Amazon, Google, IBM, Facebook ve Microsoft başta olmak üzere teknoloji devi için büyük önem taşıyor.

Doğal afetleri daha iyi anlamak için yapay zekâ kullanmak aslında kendi başına yeni bir araştırma alanı değil. Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz dönemlerde çok sayıda makale yayınlandı. Üstelik bu tür modelleri test etmek için Microsoft ve IBM gibi dev şirketler de denemeler yapıyor. Deprem ya da sel gibi doğa olaylarını tahmin etmek, daha önce göz ardı edilen bağlantıları açığa çıkarmak için karmaşık verileri derli-toplu hale getiren bir sistem kullanmak insanlar için çok büyük önem taşıyor. Ve yapay zekâ teknolojileri kendisini bu alanda da ispatlıyor.

*Federal Acil Durum Yönetim Kurumu

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >