Yeni bir geri dönüşüm robotu kağıt, plastik ve metali dokunarak tanıyabiliyor

Geri dönüşüm robotu
Geri dönüşüm robotu

RoCycle isimli geri dönüşüm robotu, fabrikalardaki atıkların kağıt, plastik ya da metal malzemeye göre ayrıştırmasını yapabiliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Çalışanların geri dönüşümleri ayrıştırması hem şirketin kendisi hem de personel için can sıkıcı olabiliyor. Birincisi bu tarz bir işlemi sürekli tekrarlamak çalışanları monotonluğa götürdüğü gibi hem de güvenlik konusunda da bazı tehditler oluşturabiliyor. MIT CSAIL araştırmacıları tarafından geliştirilen robot, geri dönüşüm ayrıştırmasını başarıyla gerçekleştirebiliyor.


%85 oranında başarıyla ayrıştırıyor

RoCycle olarak isimlendirilen geri dönüşüm robotu, bir basınç sensörü sayesinde nesnenin boyutunu ölçerken diğeriyle ise ezilmiş kağıt ve sert plastiği ayrıştırıyor. Hatta o nesnenin ne kadar ezik olacağını da belirleyebiliyor. Üstelik sensörler çok hassas ve iletken olduğu için metal varlığını bile kolayca algılayabiliyor.

Hatta bununla alakalı bir istatistik de veriliyor. Nesneler sabit konumdayken madde türüne göre ayrıştırmada %85 oranında başarı sağlanırken nesneler hareket ettiğinde ise doğruluk payı %63 seviyesine düşüyor. Yani aslında özellikle bu konuda üzerinde çalışılması gerekiyor.

Şu anda çeşitli örnekleri var. Ama ilerleyen dönemlerde doğruluk oranınınartmasıyla fabrikalarda bu sistemi tamamen robotlar devralabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >