Yollar teknolojiyle onarılacak, tasarruf sağlanacak

Yol onarımında yeni dönem başlamak üzere. ​

'Roan' adlı sistemle yollardaki hasarlar yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojiler kullanılarak tespit edilirken, tasarruf yapılması da sağlanıyor.

Kent insanının hayatını kolaylaştıracak ve belediyelerin harcamalarında tasarruf sağlayacak akıllı şehir uygulamalarına yönelik çalışmalar hız kazandı.

Bilkent Üniversitesi mezunu 4 genç tarafından kurulan Seyisco firması, TÜBİTAK desteğiyle yapay zeka, nesnelerin interneti gibi teknolojilerden faydalanarak, yol kalitesini ölçen ve bu verilerle asfalt bakım süreçlerini iyileştiren "Roan" isimli sistemi geliştirdi. Seyisco kurucu ortaklarından Sarp Bilecen, yaptığı açıklamada, vatandaşların yollarda oluşan çukurları ancak çok büyük boyutlara ulaştığında belediyelere bildirdiğini, bu durumun belediyelerin yol hasarlarına erken müdahale etmesini zorlaştırdığını söyledi.

Yollara yerleştirilebilecek teknolojiyle ’tasarruf’ sağlanması da bekleniyor.
Yollara yerleştirilebilecek teknolojiyle ’tasarruf’ sağlanması da bekleniyor.

‘Araçların altına tarayıcı sistem yerleştirilecek'

Birkaç memurun belediyelerin tüm yollarını takip edemeyeceğini dile getiren Bilecen, "Belediyelerin halihazırda zaten her gün her yola giren araçları var. Altına bir tarayıcı sistem yerleştirirsek, sistem düzenli olarak yolları tarayabilir, çukurların boyutlarını, ne zaman oluştuğunu, ne zaman tehlikeli olmaya başladığını tespit edebilir diye düşündük." ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >