Bir Filistin filmi 'Marah'ın galası Trabzon'da yapıldı

Genel Sanat Yönetmeni Seymen Aydın
Genel Sanat Yönetmeni Seymen Aydın

Trabzon'da, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Şehit Eren Bülbül Gençlik Merkezi üyelerince hazırlanan 'Marah' adlı kısa filmin galası gerçekleştirildi.

Trabzon’da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Şehit Eren Bülbül Gençlik Merkezi öğrencileri tarafından çekilen; İsrail’in, Gazze'ye yönelik saldırılarında ailesini kaybedip, 8 yıl tutuklu kalan Marah’ın hayatını konu alan ‘Marah’ adlı kısa filmin galası gerçekleştirildi.

Trabzon’da, Şehit Eren Bülbül Gençlik Merkezi tarafından lise öğrencilerine oyunculuk, senaryo ve film yapımı için teknik bilgileri içeren kısa film eğitimi verildi. Eğitim sonunda 25 kişilik ekip, İsrail’in Gazze şehrine yönelik saldırılarında, ailesini kaybedip, 8 yıl tutuklu kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Filistinli Marah’ın hikayesini konu alan kısa film çekti. İnsanlık dramını konu edinen film için İhsanbey Kültür Merkezi’nde Gala düzenledi.

"Derdimiz insanların daha adil, daha yaşanabilir bir dünyada olması"

Galada açılış konuşmasını yapan Genel Sanat Yönetmeni Seymen Aydın, filmde bir anne hikayesinin işlendiğini belirterek, “Bu adaletsizliğe, zulme dur demek için bir film yapmaya karar verdik. Gençlerimiz çok çaba sarf etti. Bu anlamda onlara çok teşekkür ediyorum. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, her türlü insan bizim malzememiz. Derdimiz insanların daha yaşanabilir bir dünyada olması. Sizlerle bir mutluluğumu ve bir de hüznümü paylaşmak istiyorum; mutluluğum, aşık olduğum bu şehrin sokaklarında gençlerle beraber film çekmek oldu. Hüznüm ise; burada bulunmamın sebebi annemin sağlık problemleriydi, kader deyin ne derseniz deyin biz bir anne hikayesinin filmini çektik ve çekime çıkacağımız zaman ölüm döşeğindeki annemi bırakıp çocuklarla sahaya indim. Kısa süre sonra da annem rahmetli oldu. Buna kader diyelim. Bunun hüznünü de yaşıyorum. Bu adaletsizliğe bu zulme, aile ve anne sevgisini işleyen filmimizle dur demek istedik” diye konuştu.

Seymen Aydın, "Marah" filminin hazırlanma süreci hakkında da bilgi vererek, "Derdimiz aslında biraz sinema sektöründeki gençlere yol göstererek, onları bilinçlendirmek ve sektörün milli kimlik kazanmasına yardımcı olmak." dedi.

Merkezde gençlere yönelik kurslara karar verdiğinde çok sayıda liseyi ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldiğini anlatan Aydın, "Gençlerimiz çok çaba sarf etti, bir film tasarlamak çok zor. 3 ay gibi kısa sürede hem eğitim verdik hem de sahaya indik. Biz sanatçılar duygusal insanlarız. Malzememiz insan. Derdimiz insanların daha adil, daha yaşanabilir bir dünyada olması." diye konuştu.

Filmde Marah'ı oynayan başrol oyuncusu Sevinç Sıla Akgün "Bir Türk genci olarak bir Filistinliyi oynamak kolay olmadı. Bu süreçte Filistinli bir kardeşimden yardım aldım." dedi.

Filmin yönetmenliğini yapan Hazan İlkay Topçu "Filistinlilerin yaşadıklarıyla ilgili bir farkındalık yaratmak bizim için çok büyük bir onur" diyerek eklemede bulundu.

Açılış konuşmaların ardından müzik dinletisi sunularak, "Marah" adlı kısa filmin gösterimi gerçekleştirildi.

Davetliler film gösterimi ile beraber, "Filistin" temalı fotoğraf sergisini de gezdi.