ABD'de Kongre Binası çevresi boşaltılsa da gerginlik uzun süre devam etti

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri de Kongre binasının dışarıya protesto düzenledi.

Kongre binasının içinde protestocuları durdurmak için silahlar çekildi. Washington DC polisi kadar yapılan açıklamada, Kongre Binası'nda dört protestocunun öldüğü belirtildi. Polis keza söz konusu işgalde hem 52 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

ABD Kongresi'nin güvenliğinden sorumlu polis, takriben 4 saat sonradan lokal saat ile 17:40 civarında binanın güvenliğinin sağlandığını açıkladı.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yerel saatle 18.00'den yarın sabahtan 06.00'ya değin şehirde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini duyurdu.

ABD'nin 46'ncı başkanı olan Joe Biden, ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik 'görülmemiş saldırılara' son verilmesi çağrısında bulundu. 'Yapılan protesto yok, bir kalkışmadır' dedi. Biden, 'Başkan Trump'ı TV'ye çıkarak ettiği yemini yerine getirmesi, Anayasa'yı savunması ve bu kuşatmaya son verilmesini istek etmeye çağırıyorum.' ifadelerini kullandı.