CIA'in kedi ordusu Sovyetler'e karşı

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), Soğuk Savaş'ın en yoğun döneminde Sovyetlerden bilgi sızdırmak için casus kediler yetiştirdiği yıllar sonra ortaya çıktı. 20 milyon dolara (yaklaşık 167 milyon lira) mal olan ve yıllarca süren proje, gizliliği kaldırılmış bir dizi belge ve Soğuk Savaş istihbarat topluluğunun diğer kaynakları sayesinde öğrenildi.

Akustik Kedicik (Acoustic Kitty) adı verilen proje 1960'larda başladı ve cerrahi yöntemlerle kedinin vücuduna mikrofon, verici, pil ve anten yerleştiridi. Bu şekilde kedinin çevresinden masum bir şekilde ses kaydetmesi ve duyduklarını CIA ajanlarına iletmesi amaçlandı. İlk Acoustic Kitty görevi ise ABD'nin başkenti Washington'daki Wisconsin Caddesi'ndeki Sovyetler Büyükelçiliği'ninin dışındaki bir parkta konuşan iki adamı dinlemekti. Kedi parkın yakınlarda serbest bırakıldı, ancak bir taksi tarafından ezildi. Bununla birlikte, ilk casus kedi görevi başarısız olsa da Akustik Kedicik projesi için çalışmalar devam etti.

2013 yılına gelindiğinde ise CIA Teknik Servis Ofisi'nin eski Direktörü Robert Wallace kedilerin gerektiği gibi davranması için eğitilmesinin zorluğu nedeniyle projenin 1967'de terk edildiğini açıkladı. CIA'in Kremlin'e casus bir kedi göndermek için çalıştığı ilk kez istihbarat ajansının bazı belgelerinin gizliliği kaldırıldığı 2001 yılında kamuya duyuruldu.