Ermenistan ne kazandı? Türkiye ve Azerbaycan ile neden normalleşiyor?

Ermenistan Hükümeti İkinci Karabağ Savaşı'ndaki mağlubiyetten sonra yeni bir yumuşama ve normalleşme süreci başlattı.

Bu sürecin gerçekleşmesi için Azerbaycan ve Türkiye ile hem birlikte hem ayrı ayrı masaya oturdu.

Paşinyan yönetimi Ermenistan'ın geçmişten günümüze kadar süregelen Türkiye Cumhuriyeti karşıtlığı üzerine şekillenen temel yaklaşımları değiştiriyor.

Özellikle devlet armasındaki Ağrı Dağı figürüne eleştiri getirdi. 'Bunun şu anki Ermenistan ile hiçbir ilgisi yok' dedi.

1991 yılında yeni devletin temelleri atılırken buna neden ihtiyaç duyulduğunu anlamadığını kaydeden Paşinyan, ülkesini ve devletini en çok sevenin kendisi olduğunu vurgulayarak, bu tip uygulamaların halkın psikolojisine katkı sağlamadığını söyledi.

Kısa bir süreliğine sekteye uğrayan görüşmeler, iki yıl aradan sonra ilk kez, 1993'ten beri kapalı olan Alican-Margara sınır kapısında yapıldı. Türkiye'nin atadığı özel temsilci Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan sınır bölgesinde bir araya geldi.

Akyaka-Akhurik Demiryolu'nun yeniden çalışır hale getirileceği paylaşıldı. Paşinyan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin törenine katılması ve 6 Şubat Depremleri'nde Suriye'ye giden Ermenistan'ın yardım tırlarına izin verilmesi bu yumuşama adımını destekledi.

İçeriğimizde yeni sürece ait tüm detayları ve sürecin geleceğini ele aldık.

GZT Özel İçerik Editörü Sinan Bakioğlu ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi Ermenistan'ın Azerbaycan ve Türkiye ile olan normalleşme sürecini değerlendirdi.

Tüm bunlar ve çok daha fazlası için içeriğimizi izleyebilirsiniz.