Hava savaşına damga vuracak: Bozdoğan-Gökdoğan Füzesi

Türkiye'nin savunma sanayinde devrim yapan çalışmalarına yeni ürünler daha ekleniyor. Teknofest Karadeniz kapsamında sergilenen onlarca ürünün arasında Tübitak SAGE'nin ürettiği füzeler de var. 2013 yılında başlatılan Göktuğ Projesi kapsamında üretilen hava-hava füzeleri Bozdoğan ve Gökdoğan festivalde meraklılarıyla buluştu.

Peki bu füzeler diğerlerinden neden ayrılıyor? Türkiye'nin uzun menzilli ve yüksek irtifa savunmasının temelinde F 16 savaş uçakları var. F 16 uçakları böylesine kritik roldeyken kullandıkları hava-hava füzelerinin ABD üretimi olması dışa bağımlılık açısından oldukça endişe verici. Türkiye'nin ilk ve yerli hava-hava füzeleri Bozdoğan ve Gökdoğan savunmada dışa bağımlılığı azaltacak ve katmanlı hava savunmamızı güçlendirecek.

Füzeler hangi özelliklere sahip? Bozdoğan ve Gökdoğan'ın etkili menzili ne kadar? Manevra kabiliyetleri neden önemli? Bayraktar Kızılelma MİUS'te Bozdoğan ve Gökdoğan'ı görebilecek miyiz? Dünyadaki diğer hava savunma füze sistemleri neler? Hepsi ve daha fazlasını Savunma Sanayii Analisti Kaner Kurt, Teknofest Karadeniz'de Envanter'in yeni bölümü için anlattı.