2022 yılı nasıl Yahudilerin göç yılı oldu?

İsrail'e sene başından 1 Aralık'a kadar 95 ülkeden 70 bin Yahudi'nin göç ettiği, bu rakamın son 23 yılın en yükseği olduğu açıklandı.
Yahudi diasporasının çıkarları için çalışan Yahudi Ajansından yapılan açıklamada, 2022 yılında İsrail'e göç eden Yahudi sayısının bir önceki yılın 2,5 katına yaklaştığı kaydedildi. İsrail'e Yahudi göçünün 95 farklı ülkeden olduğu ifade edilen açıklamada, en fazla göçün 37 bin 363 kişi ile Rusya'dan gerçekleştiği aktarıldı.

Daha sonra İsrail'e en fazla Yahudi göçü veren 14 bin 680 kişiyle Ukrayna olduğu, ABD, Fransa, Beyaz Rusya, Etiyopya, Arjantin, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'nın sırasıyla en çok Yahudi göçü veren diğer ülkeler olduğu ifade edildi. Ayrıca, İsrail'e göç eden Yahudilerin yüzde 27'sinin 18-35, yüzde 24'ünün 0-17, yüzde 22'sinin 36-50, yüzde 14'ünün 51-64 yaş aralığında, yüzde 13'ünün de 65 yaş üstü olduğu bilgisi paylaşıldı.

İsrail'in sözde 'Geri Dönüş' yasası uyarınca bu ülkeye göç etmek için başvuran Yahudiler, diaspora Yahudilerinin İsrail'e göçü anlamına gelen Aliya Ekspresi ile İsrail vatandaşlığı elde edebiliyor. Yahudi halkının sözde evlerine geri döneceği umudu toplumu ayakta tutan en önemli ögelerden biri. Yani kısaca İsrail hükümetinin amacı Aliya yolu ile getirdikleri Yahudileri, Filistinlilerin çoğunlukla yaşadığı bölgelere yerleştirip Filistinlileri kendi topraklarında sığınmacı haline getirmek. Bir nevi demografik üstünlük sağlamak istiyor.