Bosna’da kazananlar belli oldu

Dünyanın en karmaşık siyasi sistemlerinden birine sahip Bosna Hersek'te 2 Ekim'de genel seçimler yapıldı. Devlet düzeyindeki başkanlık konseyi ve parlamentonun yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere, iki entitede ve FBIH içindeki 10 kantonda parlamento üyeleri seçildi. Devletin en üst mevkisi Devlet Başkanlığı Konseyini oluşturan Boşnak, Sırp ve Hırvat üyeler için yapılacak seçimde, 9 aday yarıştı. Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyeliğine Denis Becirovic , Hırvat üyeliğe yeniden Zeljko Komsic ve Sırp üyeliğe Zeljka Cvijanovic seçildi. Konseyin Boşnak üyeliği yarışını kaybeden Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegovic de Becirovic'in zaferini kabul ederek şunları söyledi:

'SDA hala Bosna Hersek'in en güçlü partisi. SDA hem 4 yıl önce hem 8 yıl önce yapılan seçimlerden daha çok oy aldı. Mesele 30-35 bin oy alan 11 partinin oylarını birleştirmiş olması.'

Merkez Seçim Komisyonu (CIK), seçime katılımın yüzde 50 olduğunu açıkladı. Dünkü seçimlere 90'ı siyasi parti, 17'si bağımsız aday ve 38'i koalisyon olmak üzere 145 siyasi unsur katıldı. Bosna-Hersek'teki Yüksek Temsilci Christian Schmidt, BH Federasyonu Parlamentosu Halk Meclisinin yapısı ve işleyişiyle ilgili seçim yasasında habersiz değişiklikler yaptı.

Kısaca serimizin bu bölümünde Bosna seçimlerini anlattık.