Demokrasinin beşiği kabul edilen bir ülke bu çağda nasıl monarşiyle yönetilir?

Günümüzde taçlar da saraylar da sembolik ama geçmişte öyle değildi. Bazı ülkelerde tek bir kişinin saltanatı sürerdi. İnanışa göre o gücünü tanrıdan almıştı ve mutlak gücün de sahibiydi. O ölünce gücü de yetkileri de oğluna geçer, aynı sistem onunla devam eder. İşte buna yani tek kişinin devleti yönettiği düzene monarşi deniyor. Bu sistem temsili de olsa Birleşik Krallık'ta halen devam ediyor. Kraliçe 2. Elizabeth'in ölümünden sonra yerine geçen 3. Charles'ı son günlerde çokça duymuş olmalısınız. Bu olayla birlikte Monarşi sistemi de ekranlarda sık konuşulmaya başlandı.

Yüzyıllar boyu monarşi dünyadaki en yaygın yönetim biçimlerinden biri oldu. Atalarımız da bu sistemi benimsemişti. Osmanlı İmparatorluğu'nda 1. Meşrutiyet ve 2. Meşrutiyet gibi adımlar atılsa da parlamentonun ömrü çok uzun olamamıştı. Nitekim 1 Kasım 1922'de Osmanlıda monarşi dönemi sona erdi ve yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atıldı.

Günümüzde 11 Avrupa ülkesinde devam eden Monarşi sisteminde artık kral ve kraliçelerin eski otoriteleri yok. Bir bakıma sembolik olarak sistem devam ediyor demek mümkün. Dünya Dönüyor'un sezon finalinde tüm yönleriyle Monarşi sistemini anlattık.