NATO’daki düğüm çözüldü mü?

İsveç ve Finlandiya 28 Mayıs 2022 tarihinde resmi olarak NATO'ya katılmak için başvurdu. Bunun sebebi Rusya ve Ukrayna savaşıydı. Çünkü Rusya'nın, Ukrayna'ya başlattığı savaştan çekinen İsveç ve Finlandiya, kendi toprak bütünlüklerini korumak için NATO gibi bir askeri müttefiklikte bulunmak istediler.

Türkiye ise mayıs ayında İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusuna kabul oyu vermeyeceğini açıkladı. Bunun temel sebeplerinden birini İsveç ve Finlandiya'nın teröristlere verdikleri destek olarak açıkladı. Öte yandan İsveç, Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan bir ülkeydi. Sonuç olarak iki ülkenin Türkiye'nin çıkarları için uygun bulunmadığı sebebiyle NATO'ya girmelerine izin verilmemesi kararlaştırıldı.

Daha sonra yapılan müzakereler sonucunda Türkiye belli şartlar öne sürdü. Eğer bu şartlar İsveç ve Finlandiya tarafından kabul edilirse NATO'ya girmelerine yeşil ışık yakılacağı Türk yetkililer tarafından açıklandı. İsveç ve Finlandiya ise bu şartları kabul edeceklerini beyan ettiler ve bu şekilde NATO'ya katılmaları onaylandı. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye - NATO tarihi, NATO toplantısında Türkiye'nin istediği şartlar ve sonuçları Panorama'nın ilk bölümünde.