Türkiye kuşatılıyor mu?

Komşuları Türkiye'ye karşı tehlikeli bir oyunun içine girdi. Ülkemiz kuşatılıyor olabilir mi? Son bir ayda yaşanan gelişmeleri Haritada anlatalım.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Türk İHA'larına karşı kullanmak üzere, demir kubbe hava savunma sistemini almak için İsrail'le anlaştı. ABD askerleri, Suriye'de PKK/YPG'li teröristlere silahlı eğitim verdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Michael Erik Kurilla Suriye'de PKK/YPG'nin elebaşı Ferhat Abdi Şahin'i ziyaret etti. Yunan Sahil Güvenliği uluslararası sularda sivil bir Türk gemisine ateş açtı. Ermenistan'ın saldırısı sonucu, 79 Azerbaycan askeri şehit oldu. ABD, Güney Kıbrıs'a Rus gemilerine limanlarını kullanmasını izin verdiği için yıllardır uyguladığı silah ambargosunu 2023'ün sonuna kadar kaldırdı. Karar Güney Kıbrıs'ın kuruluş yıl dönümü olan 1 Ekim'den itibaren uygulanmaya başlayacak. Karar sonrası, ABD'li Michael Rubin, “Güney Kıbrıs'ı silahlandırma zamanı geldi' diyerek meseleyi bir adım daha ileriye taşıdı. Saldırı sonrası ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Ermenistan'ı ziyaret etti ve Ermenistan'ı silahlandırma sözü verdi.

ABD'nin Yunanistan'da NATO'nunkiler dışında 6 askeri üssü bulunuyor (Dedeağaç, Girit, Kavala, Selanik, Larisa ve Stefanoviç). Yunan basını ABD'nin Dedeağaç'ı bir deniz üssüne dönüştürmeye başladığını ve buraya güdümlü füze sistemleri konuşlandıracağını yazdı.

Sizce Türkiye'ye karşı hayata geçirilen plan ne?