2019’dan akılda kalan 10 enstantane

Gündeme damga vuran fotoğraf kareleri.
Gündeme damga vuran fotoğraf kareleri.

2019’da Türkiye’de ve dünyada gündeme damga vuran fotoğraf kareleri nelerdi? Meydana gelen gelişmelerin yansımalarını anlayabilmek için bu kareleri hatırlayalım.

Çin'den Avrupa'ya giden ilk yük treni İstanbul'dan geçti

Yük treni.
Yük treni.

15 ekim 2019 tarihinde Çin’in Şian şehrinden yola çıkan 820 metre uzunluğundaki yük treni 5 kasım da Kars’tan Türkiye’ye giriş yaptı. Yaklaşık 11 bin 483 kilometre yol alacak olan tren, marmaray aracılığıyla İstanbul boğazını geçerek Avrupa’ya ulaşan ilk yük treni oldu.

856 yıllık Notre-Dame Katedrali'nde yangın

Notre-Dame Katedrali.
Notre-Dame Katedrali.

Fransa’nın simgesi ve dünya mimarı tarihinin en önemli yapılarından biri olan, Katolik tarihinde ayrı bir yer tutan Notre Dame Katedrali’nde büyük bir yangın çıktı. Kilisenin çatısında çıktığı belirtilen yangının hızla bütün yapıyı sarması sonucu Notre Dame’ın merkez can kulesi ve 856 yıllık ahşap çatısı çöktü.

Aramco'ya saldırı düzenlendi

Aramco.
Aramco.

Dünyanın en değerli şirketi olarak kabul edilen Suudi Arabıstan’ın petrol-gaz şirketi Aramco’ya ait 2 tesise insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi. Saldırı küresel petrol tedarikinin yüzde 5 oranını vurdu, petrol fiyatları ise yüzde 20 artarak 72 dolar seviyesine yükseldi.

Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybetti

Muhammed Mursi.
Muhammed Mursi.

Mısır’ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursı (67) mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Mursi, çeşitli suçlamalarla yargılandığı davalarda daha önce idam cezası ve ömür boyu hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Haluk Bilginer Emmy Ödülü aldı

Haluk Bilginer.
Haluk Bilginer.

Haluk Bilginer, 47. Uluslararası Emmy Ödülleri’nde puhutv.com’da yayınlanan şahsiyet dizisindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu seçildi. Bilginer, ödülünü aldıktan sonra yaptığı açıklamada, “çok iyi hissediyorum. kendimden çok Türkiye’ye bu ödül gittiği için çok mutluyum.”

Donald Trump ve Kim Jong-Un el sıkıştı

Kim Yong-Un ve Donald Trump.
Kim Yong-Un ve Donald Trump.

Donald Trump, Kuzey Kore’ye ayak basan görevdeki ilk ABD başkanı olarak tarihe geçti. Kore tarafsız bölgesi’nde Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile buluşan ve sınırdan sembolik olarak Kuzey Kore topraklarına adım atan Trump, burada kim ile tokalaştı.

Sarı yelekliler Paris sokaklarında

Sarı yelekliler.
Sarı yelekliler.

Fransa’da akaryakıt zamlarını protesto amacıyla başlayıp hükümet karşıtı gösterilere dönüşen ve ülke çapına yayılan “sarı yelekliler” protestoları 1. Yıl dönümünde. Akaryakıt zammı nedeniyle başlayan ancak daha sonra maaşların yetersizliği, hayat pahalılığı ve ekonomik eşitsizliğe karşı bir toplumsal harekete dönüşen protestolar tüm ülkeye yayıldı.

Dünya çapında protestolar devam ediyor

Protestolar.
Protestolar.

Dünya gündemine yıl boyunca global çapta gerçekleşen hükümet karşıtı protestolar damgasını vurdu. Dünya genelinde birçok ülkede yolsuzluk, zam, gelir dağılımındaki eşitsizlik, işsizlik, kamu hizmetlerindeki yetersizlik ve siyasi boşluk sonucu patlak veren gösteriler her geçen gün yeni bir ülkeye sıçradı.

ABD-Meksika sınırında tahteravalli

Protesto amaçlı tahteravalli.
Protesto amaçlı tahteravalli.

ABD-Meksika sınırında yaklaşık 3.200 km uzunluğunda bir duvar inşa etmek isteyen Donald Trump’ın kararını protesto etmek için Kaliforniya üniversitesi mimarlık bölümü profesörlerinden Ronald Rael ve Virginia San Fratello pembe bir tahterevalli tasarladı.

G20 zirvesi Japonya'da düzenlendi

G20.
G20.

G20 liderleri geçtiğimiz yıl, Japonya’nın Osaka kentinde bir araya geldi. Bu yılki buluşmada ana tema olarak “küresel ekonomi, ticaret ve yatırım, inovasyon, çevre ve enerji, istihdam, kadınların güçlendirilmesi, kalkınma ve sağlık” başlıkları belirlendi.