2019’un Z raporu

Ali Saydam.
Ali Saydam.

Derginin adı Z Raporu ya… Yani günün sonunda alınan kasa raporu. Biz de bu sayıda 2019’un Z Raporu’nu alalım dedik.

Sayın Cumhurbaşkanı 21 Aralık günü İstanbul’da Hizmet İhracatçıları Birliği’nin ilk kez düzenlediği ödül töreninde yaptığı konuşmada 2019’un özetine son derece uygun bir ifade kullandı. Dedi ki: “Demokrasimize, ekonomimize, güvenliğimize, huzurumuza, birliğimize, beraberliğimize kasteden saldırıların biri bitmeden diğeri başlıyor. Eşine benzerine rastlanmayan haksızlıklarla, adaletsizliklerle, tehditlerle, tuzaklarla, oyunlarla karşı karşıyayız.’’

Son bir yılı hatırlayın… Dolar üzerinden Türkiye’ye çekilen üç operasyon… Biri de tam yerel seçim öncesi…

Tüm melanet odaklarında rağmen, Türkiye’nin Z Raporu hiç de o kadar karamsar değil.

Ekonomik Güven Endeksi, Kasım ayında yüzde 1,7 oranında artarak yüzde 91,3 olmuş. Son 2 aylık artışın yüzde 6,2’yi geçtiği belirtiliyor. Kasım ayında kurulan şirket sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10,2 oranında artış kaydetmiş. Konut satışları Kasım’da yüzde 54,4 ve otomobil satışları da yüzde 3,5 yükselmiş.

İhracatımız, genel ticaret sistemine göre 180 milyar doları bulurken, turist sayısında 50 milyonun üzerine çıkılması sürpriz olmayacak.

2000’lerin başında 14 milyar dolarlar seviyesinde seyreden hizmet ihracatı Ekim ayı itibarıyla yıllık 53 milyar dolara kadar çıkmış. Ekim ayı itibarıyla cari fazla rakamı 4,3 milyar dolar olmuş.

Üçüncü çeyrekteki yüzde 0,9’luk pozitif büyümeyle ülkenin yeniden büyüme dönemine girdiğini tespit edenlerin sayısı az değil. Kapasite kullanım oranı Kasım’da bir önceki aya göre artmaya devam ederek, son 15 ayın zirvesi olan yüzde 77,2’ye yükselmiş. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayınagöre yüzde 3,8, perakende satış hacmi de yüzde 5,9 artmış. Hükümet, Ekim ayında 10,4 milyar liralık yeni yatırım için 637 proje teşvik belgesi düzenleyerek yılın en yüksek sayısına ulaşmış.

Araştırma, geliştirme harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranı, ülke tarihinde ilk kez, yüzde 1’i aşmış. Enflasyon geçen yılın Kasım ayında yüzde 21,6 idi. Bu yıl ise yarı yarıya düşerek yüzde 10,6’ya gerilemiş.

Son açıklanan verilerle istihdam cephesinden de olumlu haberler var. Mevsim etkilerinden arındırılmış olarak bakıldığında, istihdamın son iki ayda 103 bin kişi ve son dört ayda ise 212 bin kişi arttığı, böylece işsizlik oranının son iki ay içinde gerileyerek yüzde 13,9 olduğu belirtiliyor.

Ülkenin risk primi, CDS göstergesinin 300’ün altına inerek 280’e düşmüş. Bu göstergenin bir dönem 500’lerde bulunduğunu ifade ediliyor.

Borsa İstanbul (BİST) yılın son ayında 110 bin puanın üzerine çıkarak son 1,5 yılın zirvesini gördü. Dolar ve altın piyasasının stabil olduğu söylenebilir…

Tüm ‘şeamet tellallarına’ ve ‘habaset erbabına’ rağmen göstergeler, 2020’nin ülkemiz adına daha iyi bir yıl olacağına işaret ediyor. Başta FETÖ ve PKK olmak üzere terörün her türlüsüne karşı verilen amansız mücadelenin şehitlerimiz düzeyindeki acı maliyetine ve askerî müdahalelerin getirdiği ağır malî yüke rağmen; Türkiye yoluna devam ediyor. Türkiye, ABD ve AB başta yedi düvele karşı verilen ve zaman zaman kirli boyutlara taşınan mücadelede, iç ve dış düşmanlarını aşıp millî bağımsızlığını korumayı sürdürecektir…

Z Raporu öyle diyor…