2022 yeni dijital iş modellerinin yılı olacak

Arşiv.
Arşiv.

Pandemi on yıllara yayılabilecek dijital dönüşümü, birkaç hafta hatta birkaç güne sığdırdı. Karantinalar hem eğitimi hem de işleri evlere taşıdı. Dijital dönüşüm baş dondurucu bir hızla gerçekleşti. Hızla artan dijitalleşme en çok da teknoloji pazarını hareketlendirdi. Bilgisayarlar yenilendi, donanımlar güçlendirildi, ekipmanlar artırıldı… 2022’de pandemi gündemden çıksa da tekonoloji pazarında büyümenin devam etmesi bekleniyor.

2020 yılına damgasını vuran Kovid-19 salgınıyla birlikte yıllarca sürebilecek teknolojik yeniliklere adapte olma süresi hızlandı. Dijital dönüşüm sektörlerin de yeniden şekillenmesini sağladı. Salgın sonrası artan dijital çözümler teknolojinin doğru kullanıldığında ne kadar büyük bir güç olduğunu da kanıtladı.

Salgın tüm dünyanın gündemini meşgul ederken eve kapandığımız karantina sürelerinde hayatımıza giren giyilebilir teknolojilerden, yapay zeka uygulamalarına kadar birçok teknolojik yeniliklere kolayca adapte olduk. Salgının etkisiyle tüm dünya bir gecede uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim sistemlerine geçti ve bu teknoloji sistemlerinin uygulamaları yaygınlaştı.

2022’de küresel bilişim sektörüne 482 milyar dolar yatırım bekleniyor

Küresel ekonomiyi destekleyen ve uzaktan çalışma iş gücünde süreklilik sağlayan bulut bilişim sektörü, geride bıraktığımız iki yılda kurumlar için öncelik haline geldi. Pandeminin patlak verdiği 2020’de küresel çapta bulut bilişim sektörü 313 milyar dolar yatırım aldı. Sektörün küresel boyutta 2022’de 482 milyar dolardan fazla yatırım alması bekleniyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) raporuna göre, global bilgi ve iletişim pazarı büyüklüğü 2020 yılında yüzde 2,2’lik küçülme ile 3,8 trilyon dolar seviyesine gerilerken bilgi teknolojileri pazar büyüklüğü yüzde 0,2, iletişim teknolojileri pazar büyüklüğü ise yüzde 4 küçüldü. Global bilgi ve iletişim pazarı büyüklüğünün 2021 yılında yüzde 8,4 büyüme ile 4,1 trilyon dolar seviyesine ulaştıktan sonra yıllık yüzde 5,3 büyüme ile 2025 yılında 5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor.

Kurumlar bütçelerini 2021 yılında daha çok dijitale ayırdı

Pandeminin patlak verdiği 2020’de küresel çapta bulut bilişim sektörü 313 milyar dolar yatırım aldı.
Pandeminin patlak verdiği 2020’de küresel çapta bulut bilişim sektörü 313 milyar dolar yatırım aldı.

Endüstri 4.0 ile hız kazanan, Kovid-19 salgınıyla da vites yükselten dijital dönüşümün, lokomotif sektörü olan bilgi ve iletişim teknolojileri, Türkiye adına birçok avantaj sağlıyor. Sektör yıldan yıla belirli bir büyüme trendi sergiledi. Kurumlar bütçelerini 2021 yılında daha çok dijital dönüşüm alanında verimlilik, optimizasyon ve süreçlerin dijitalleşmesi tarafında konumlandırdı. 2022 yılında ise daha çok dijital iş modellerini konuşacağımız, dolayısıyla bütünsel dönüşümlerin gündemde olduğu bir yıl olması bekleniyor. Bu da sektörün hem ülkemizde hem de küresel çapta büyümesi anlamına geliyor.

Pandemi gölgesinde geçen 2021’de ihracat odaklı şirketler için uluslararası operasyonların tamamen uzaktan yürütüldüğü bir yıl oldu. Ancak bu durum pandeminin başlarında talepleri azaltmadı, aksine dijitalleşme ihtiyacı ve beklentilerine bağlı olarak artırdı. TÜBİSAD tarafından yapılan açıklamada,

Son iki çeyrekte ülkemizde yaşanan ekonomik hareketlilik iç piyasada yerli sağlayıcı odağını tetiklerken, dış taleplerde de hareket beklenen düzeyde gerçekleşti

deniliyor.

2021 donanım arzı sıkıntısının yaşandığı bir yıl

Türkiye’de donanım sektörü çok iyi bir ilk altı ay yaşadı. CONTEXT & TÜBİSAD Distribütör Paneline göre yüzde 21 büyüme gerçekleşti. TÜBİSAD, ikinci çeyrekte bu oranlar düşse de büyümenin devam ettiğini, üçüncü çeyrekte ise göstergelerin terse dönmesinin beklendiğini ve donanım sektörü için 2021’in arz sıkıntısı yaşanan bir yıl olarak hatırlanacağını söylüyor.

2021 yine de toplamda enflasyondan arındırılmış rakamlarla bir büyüme göstererek kapanacağını dile getiren TÜBİSAD, Türkiye’nin hala büyük oranda ithalata dayalı donanım ve yazılım kullanıcısı konumunda olduğunu bu nedenle de dış kaynaklı döviz üzerinden yapılan işlemler ve kur değişiklikleri ile şekillenen bir hacmin söz konusu olduğunu belirtiyor.