7 milyar TL değerinde 7 projelik yatırım hamlesi başlattık

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı.
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı.

Konutta “stok fazlası” konusu bitmek bilmeyen bir tartışma. Ancak son dönemde gerek konut kiralarında gerekse konut satış fiyatlarında yaşanan artışlar, arzın fazla olmadığını ortaya koydu. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, yılda ortalama 700-800 bin yeni ailenin kurulduğunu, buna vatandaşlık hakkı için oluşan konut talebinin de eklenmesiyle arzın talebi karşılamakta zorlandığı bir dönemin geride bırakıldığına dikkat çekiyor.

2021’de Türkiye genelindeki konut satışları yüzde 0,5 düşüşle 1 milyon 491 bin adet oldu. 2022’ye dair beklentiniz nedir?

2021 yılında gerçekleşen yaklaşık 1,5 milyon adetlik konut satışı, 2022’ye olumlu bakmamız için büyük bir motivasyon kaynağı diyebiliriz. Yeni projeler, düşük faiz oranları ve şirketlerin uygulayacağı girişken politikalar sayesinde kaliteli yaşam olanaklarına uygun finansal planlarla bir hareketlenme yaşanacaktır. Gayrimenkul sektörü güven veren sektörel yapısıyla 2022 yılında da en önemli yatırım alternatifi olacaktır.

TÜİK’in verilerine göre 2021’de inşaat maliyet endeksi ise yüzde 67,74 artış gösterdi. Maliyetlerdeki artışın devam etmesini bekliyor musunuz?

Ekonomik konjonktürden kaynaklanan inşaat maliyetlerindeki artışlar, yeni üretilecek projeler nezdinde satış fiyatlarının belirlenmesi açısından risk taşıyor olsa da atılan ekonomi adımlarıyla bu süreç de geç kalınmadan rayına oturacak ve stabil bir durum kazanacaktır. Ekonomide gerçekleşen yıllık dalgalanmalar ise orta ve uzun vadede planlama yapan inşaat sektörü için olumsuz bir etki oluşturacaktır. Ege Yapı olarak talep topladığımız dönemlerde de tüketici tarafında konut talebinin fazla olduğunu görebiliyoruz. Gerekli arzla birlikte arz-talep dengesinin de sağlanacağını düşünüyoruz.

2021 yılında konut fiyatlarında da hızlı bir yükseliş görüldü. Maliyetlerdeki artışı karşılayan bir artış mıydı bu?

Konut fiyatları arttırılmadığı durumda, ne yazık ki üretici firmaların inşaat maliyetleri karşılanamıyor. Konut fiyatları artınca da tüketici ev alma planlarını ertelemek durumunda kalıyor. İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar hem üretici firmalar hem de tüketiciler açısından sektörümüz için risk oluşturabiliyor. Bu sebeple konut satış rakamlarının düşmemesi için piyasayı regüle edecek ve geliştirici firmaları yükselen maliyet rakamları karşısında güvenceye alacak alternatif finansman yöntemlerinin devreye sokulması gerekiyor. Bizim ülke olarak ihraç ettiğimiz ürün grupları daha düşük katma değerli, ithal ettiğimiz ürün grupları ise daha ileri teknoloji ile üretilmiş ürünler oluyor. Konut üretiminin bildiğiniz gibi iki temel girdisi bulunuyor, arazi değeri ve inşaat üretim maliyeti. İnşaat üretimini de kaba inşaat ve ince inşaat olarak iki ayrı bölüme ayırdığımızda; kaba inşaat maliyetleri yönetmelikler gereği kullanılan malzeme açısından çok farklılık göstermese de ince işlerde kullanılan malzemeler, maliyetlerde ciddi farklılıklar oluşturuyor. Lüks konut üretiminde hedef kitlelerinin tercihi olarak ithal malzemeye daha çok yer veriliyor. İthal malzeme oranı artıkça da fiyatlara etkisi kaçınılmaz oluyor.

Fiyatlarda artışların sürmesi bekleniyor mu?

Gayrimenkul en önemli ve kazançlı yatırım araçları arasında yer alıyor. Diğer pek çok finansal enstrümandan yıllık getirisi daha yüksek. Yatırımın yanı sıra, yılda ortalama 700-800 bin yeni kurulan aile barınma için konuta ihtiyaç duyuyor. Bu rakamlara ülkemizin vatandaşlığını elde etmek için yatırım yapan yabancılar da eklendiğinde arz, talebi karşılamakta zorlanıyor. Projelerin geliştirildiği lokasyon çok önemli, biz Ege Yapı olarak şehrin merkezi noktalarında proje üretmeyi tercih ediyoruz. Orta ve uzun vadede şehirlerin merkezi noktalarındaki eskiyen konut stoğunu yerinde dönüştürme veya yeni projeler geliştirmenin maliyeti arttığından dolayı konut fiyatlarındaki artışın da süreceği söylenebilir.

Ege Yapı olarak sürdürdüğünüz ve planlanan projeleriniz neler?

Çekmeköy’de yükselen ÇamlıYaka Konakları, Tarihi Yarımada’da geliştirdiğimiz Cer İstanbul ile Seyrantepe’de yer alan Kordon İstanbul projelerimizde teslimlere devam ediyoruz.

Dünyada gelişen trendlere uygun olarak yeni nesil gayrimenkul yatırım modeli olan The Superior Suites markamızın ilk binası 2022 yılı sonunda faaliyete geçecek. Önümüzdeki yıllarda da bu markamız ile yeni projeler geliştirmeyi planlıyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan nitelikli yapı stoğunu geliştirmek için 2023 hedefleri doğrultusunda önümüzdeki 2 yıl içinde yaklaşık 7 milyar TL değerinde, İstanbul ve İzmir’in en değerli lokasyonlarında 7 projelik bir yatırım hamlesine başladık. Yeni yatırım zincirimizin ilk halkası olan Ispartakule’de 1 milyar 800 milyon TL yatırımla inşaatına başladığımız ModernYaka projesinin satışlarına da başladık.

Panoramik göl manzarasına sahip, bölgenin genel dokusunu bozmadan çevreye katkı sağlayacak şekilde tasarlanan ve yaklaşık 91 bin metrekare inşaat alanına sahip projemiz, 1+1’den 4+1’e kadar minimum 5,5 metrekare büyüklüğünde geniş balkonlu farklı daire tiplerinden ve açık hava cadde mağazalarından oluşacak.

Diğer projelerimiz ise şu an ön talep sürecinde olup, İstanbul’da Beyoğlu, Çekmeköy ve Kasımpaşa, İzmir’de ise Urla, Dikili ve Alsancak’ta hayata geçecek.

Pandemiyle birlikte evde kalma süreleri uzadı. Yaşam alanlarının konforu daha fazla önem kazandı. Balkonlar, bahçeler önemli hale geldi. Tercihlerdeki bu değişim projelere yansıyor mu? Ege Yapı’nın yeni projelerinde bu unsurlar öne çıkıyor mu?

Salgın ile geçirdiğimiz son iki sene içerisinde çevreyi ne derece korumamız gerektiği, çevreyi koruyarak yeni yaşam alanları inşa etmenin gerekliliğini bir kez daha anlamış olduk. Bu bilinçle akıllı şehir uygulamaları ve yeşil binalar çok daha hızlı bir biçimde hayatlarımıza entegre edilecektir. Doğa dostu bahçeli konutlara yükselen talepleri karşılamak adına projelerin konseptleri de bu doğrultuda şekilleniyor. Konut üreticileri değişen tüketici alışkanlıklarını da göz önünde bulundurarak az katlı, bahçeli ve doğa dostu projeler geliştirmek için adımlar atmaya başladı. Ege Yapı olarak biz de değişen alışkanlıkları ve gelişen trendleri yakından takip ederek ihtiyaçlara uygun konut projeleri geliştirmeye devam ediyoruz.

Örnek vermek gerekirse; İstanbul’un en huzurlu yaşam bölgelerinden Çekmeköy’ün merkezinde, özgün bir mimariye sahip, az katlı, yüzde 75 yeşil alanıyla çam ormanlarının yanında, müstakil bahçeli ve teraslı evlerden oluşan ÇamlıYaka Konakları projemiz yeşil ile iç içe, sosyal yaşam açısından da zengin bir konsept sunuyor. Aynı zamanda bahçeli konutlara oluşan talep sebebiyle Çekmeköy’de inşa edeceğimiz ikinci projemizin başlama tarihini de öne çekerek tüketicilerin taleplerini karşılamak üzere hareket etmeye devam ediyoruz.

Kentsel dönüşüm projeleriniz sürecek mi? Planlarınız nedir? Bu projelerde Ege Yapı olarak önem verdiğiniz noktalar nedir?

Biz Ege Yapı olarak bir projeye başlarken, öncelikli proje alanlarımızı şehir merkezleri olarak belirlemeye özen gösteriyoruz. Böylece hem milli servete katkıda bulunuyor hem de hak sahiplerinin kendilerine uygun yeni ve sağlıklı yapılara sahip olmaları için çalışıyoruz. Bugüne kadar göstermiş olduğumuz hassasiyetle, sürdürülebilir yeni yapılar yapmak amacıyla kentsel dönüşüm projelerimize devam edeceğiz. Hedefimiz; şehrin dokusunu koruyan, 7/24 yaşayan, çevre dostu, doğaya uyumlu ve sürdürülebilir projeler geliştirmektir. Ege Yapı olarak ana ilkemiz şeffaflık ve adaletli olmak. Bu ilkeler çerçevesinde sözleşme metinlerimizi tüm paydaşların hakkını koruyan, eşit ve şeffaf paylaşım maddeleri içerecek şekilde geniş hukuk kadromuz ile hazırlıyoruz.

Arsa sahiplerinin haklarını korumak amacıyla, “Bina Tamamlama Sigortası” maddesini sözleşme metinlerine ekleyen ilk firma olarak bu alanda da öncülük ettiğimizi söyleyebilirim. Ege Yapı olarak kentsel dönüşüm hakkında doğru bilgiler vermek en önemli önceliğimiz.

Projelerinizde enerji verimliliği ve tasarrufunu önceleyen unsurlara dikkat ediliyor mu?

Akıllı konutlar ve akıllı şehirler inşa ederek enerji verimliliği sağlamak, sürdürülebilir malzemeler kullanarak karbon emisyonunu azaltmak, konutların uzun ömürlü olmasını sağlayacak malzemeler tercih etmek gibi uygulamalar da şehirlerin ve dolayısıyla dünyanın hem bugününü hem de geleceğini korumak için atılan adımlardan. Teknoloji geliştikçe de yapılan araştırmalar ışığında yeni yaklaşımlar görecek, yeni uygulamalara şahit olacağız. Ege Yapı olarak biz de gelişen ve değişen teknolojileri yakından takip ediyor ve dünyamızı tehdit eden unsurlar karşısında doğamızı korumanın gereklilikleri ile hareket ediyoruz. Geliştirdiğimiz projelerde bilimsel verileri dikkate alıyor ve bu yönde çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz.