ABD’li Moody’s’in kararı soru işareti yarattı

Tutarsız kararları ile eleştirilerin odağındaki bu rating şirketlerinin her dönem favori hedefleri arasında Türkiye de yer alıyor.
Tutarsız kararları ile eleştirilerin odağındaki bu rating şirketlerinin her dönem favori hedefleri arasında Türkiye de yer alıyor.

Geçen yıl ağustos ayında Türkiye’nin kredi notunu düşüren Moody’s bunu geçen ay da tekrarladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu kararın, kurumun “nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yarattığını” yayınladığı açıklama ile duyurdu.

Geçen yıl Ağustos ayında Türkiye’nin kredi notunu Ba2’den Ba’3e düşüren ABD’li uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bu kez de Ba3’ten B1’e düşürdü, ekonomik görünümü de “negatif” olmayı sürdürdüğünü öngördü. Açıklanan kararda, Türkiye’nin geniş ve farklı alanlara yayılmış bir ekonomisi olması ve devlet borçlarının düşük olmasına karşın, “kurumsal yapıdaki sağlamlığın kaybolmayı sürdürdüğü ve yatırımcı güvenini artıracak etkili politikaların uygulamaya konulamadığı” vurgulandı.

Bu değerlendirmeden daha bir kaç gün önce, Moody’s Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Ülke Riskleri Grubu Direktörü Yves Lemay ise Türkiye’de enflasyonun kademeli olarak azalmasının beklediğini söylemişti.

Karara tepki gecikmedi

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Moody’sin kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından verilen not indirim kararı, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır” denildi.

Bilindiği gibi küresel güçler dize getiremediği ülkeleri, not metodolojileri gizemli, finans kapitalin en öldürücü aracı kredi derecelendirme kuruluşları aracılığıyla ayar vermeye çalışıyorlar. Tutarsız kararları ile eleştirilerin odağındaki bu rating şirketlerinin her dönem favori hedefleri arasında Türkiye de yer alıyor.

Modys's Corporation ortaklık yapısı

Türkiye’nin kredi notunu siyasi bir karar ve manidar bir zamanlamayla indiren dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s hisselerinin yüzde 86’sı halka açık durumda. Halka arz edilmiş bu hisselerin yüzde 93’ü kurumsal yatırımcıların elinde. En fazla hisseye sahip üç büyük kurumsal yatırımcı ise sırasıyla Warren E. Buffet’ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway Inc., The Vanguard Group ve Blackrock Inc.

BERKSHIRE HATHAWAY INC.

Hisse: 24.669.778

Hisse yüzdesi: %12.58

THE VANGUARD GROUP

Hisse: 14.325.948

Hisse yüzdesi: % 7.31

BLACKROCK INC.

Hisse: 12.136.406

Hisse yüzdesi: % 6,19