Albayrak Grubu’ndan Microsoft’a dava

Microsoft’a ‘çalışmayan üründen sorumlusun, zararımızı karşıla’
Microsoft’a ‘çalışmayan üründen sorumlusun, zararımızı karşıla’

Albayrak Grubu, hizmet aldığı Microsoft’a, şirketi bulut sistemi kullanmaya mecbur ettiği gerekçesiyle ve üretim sürecinde yaşanan kesintiler nedeniyle 1.5 milyon dolarlık dava açtı. Microsoft, kesintilerin yanı sıra Albayrak Grubu verilerini yurt dışında tutarak şirket sırlarına da vakıf olmak istiyor.

Albayrak Grubu, kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemi hizmeti aldığı Microsoft’a, şirketi, merkezi yurt dışında bulunan bir bulut sistemi kullanmaya mecbur etmesi ve teknik aksaklıklar nedeniyle zarara uğrattığı için 1,5 milyon dolarlık dava açtı. 33 ay süren sıkıntılı versiyon yükseltme sürecinde yaşadığı maddi kayıplar için Ticaret Mahkemesi’nde Microsoft aleyhine dava açtıklarını belirten Albayrak Grubu’nun avukatı Sefa Karcıoğlu, “Microsoft’a ‘çalışmayan üründen sorumlusun, zararımızı karşıla’ dediğimizde ‘sadece 5 dolar öderim’ diyor. Daha önemlisi, KVKK mevzuatının hilafına müşterilerini bulut sistemine zorluyor. Zorlamayı da doğrudan söylemiyor, ‘sistem arıza verdi, merkezi yurtdışında olan buluta geçersen sorun yaşamazsın’ diyor. Yarın bir gün ambargo olduğunda ilişkiler gerildiğinde bu verilerin nereye gideceği belli değil. Bize göre esas dertleri, kişisel verilerin yurtdışına aktarılması ve kendi sistemlerinde kopya tutması” dedi.

Küresel firmalara karşı milli mücadele

Microsoft’un ürününün arkasında durmadığını belirten Avukat Sefa Karcıoğlu, “Global yazılım firmalarına karşı bugün bir mücadelenin temelini atıyoruz. Albayrak Grubu’nun bugünkü mücadelesi milli bir mücadeledir. Microsoft ürünleri şirketlerin tüm temel işlemlerde kullanılıyor. Microsoft bu ürünleri milyonlarca dolara satıyor ama yerli firmalara ihtiyaca göre programlar kurgulanıyor. Daha önce tespit davası açarak müvekkil şirketlerdeki üretim kesintilerini ve ürünün çalışmasının problemli olduğunu ispatladık” diye belirtti.