Denizdeki potansiyeli elektriklendirmek

YEO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tolunay Yıldız.
YEO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tolunay Yıldız.

Dünyada pek örneği olmayan yüzer ve yenilenebilir enerji santrallerini Türkiye’de üretmek amacıyla kurulan Marinergy yatırımına liderlik eden Yıldız, “ülkemizde bu alanda bir ilk olmak için yola çıktık. Türk ekonomisinin sergilediği büyüme dinamizmine paralel, hedeflerimizi büyük tutarak ülkemizi global pazarlarda en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diyor.

Denizde güneş ve rüzgar enerjisi ile elektrik üretmek yeni gelişen bir teknoloji. Bu aynı zamanda yüksek ve hızlı gelişim potansiyeline sahip bir sektör. Geçmişte, yeni ve yüksek teknoloji gerektiren yatırımlarda hep geç kalan Türkiye bu kez treni kaçırmayacak gibi gözüküyor. Bu fırsatı, deniz ve güneşi birleştiren sinerjinin ürünü olarak kurulan Marinergy sağlacak. Dünyada pek örneği olmayan yüzer ve yenilenebilir enerji santralleri üretmek amacıyla kurulan Marinergy yatırımına liderlik eden isim YEO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tolunay Yıldız, “Ülkemizde bu alanda bir ilk olmak için yola çıktık. Türk ekonomisinin sergilediği büyüme dinamizmine paralel, hedeflerimizi büyük tutarak ülkemizi global pazarlarda en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz” diyor.

Marinergy, güçlü firmaların ortaklığıyla kuruldu

'Ülkemizde bu alanda bir ilk olmak için yola çıktık. Türk ekonomisinin sergilediği büyüme dinamizmine paralel, hedeflerimizi büyük tutarak ülkemizi global pazarlarda en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz'
'Ülkemizde bu alanda bir ilk olmak için yola çıktık. Türk ekonomisinin sergilediği büyüme dinamizmine paralel, hedeflerimizi büyük tutarak ülkemizi global pazarlarda en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğiz'

Temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına dönük son yıllardaki artan ilgi, yeni bir alan olan, yüzer güneş enerji santralleri için büyük bir potansiyel taşıyor. Mevcut potansiyel ve pazardaki açık nedeniyle, süratle hareket eden YEO ve Aras Marine, enerji projeleri ve deniz inşaat tecrübelerini birleştirdi, 25 Şubat 2021 tarihinde yüzde 50’şer payla Marinergy firmasına iştirak ettiler. Kuruluş anlaşmasını Marine Onursal Başkanı Mustafa Alpaslan ve YEO CEO’su Tolunay Yıldız’ın imzaladığı Marinergy, böylece yüzer ve yenilenebilir enerji konusunda, Türkiye ve bölge ülkelerindeki en güçlü firma oldu. Deniz inşaat ve elektrik otomasyon hizmetlerini bir arada bulunduran bir firma, 2019-2024 arasında yüzde 22’lik artış beklenen yüzer güneş enerji (offshore - floating solar) santralleri (yüzer GES) için projeler üretecek.

Dünyada offshore , yüzer rüzgâr enerji santrallerinin kurulu gücü ise 22.000 MW; yüzer GES kurulu gücü de 1.200 MW üzerinde. Türkiye’de ise 2024’te Yüzer GES kurulu güç kapasitesinin 2,5 GW’a ulaşacağı öngörülüyor. Bu veriler Marinergy için, doğal olarak da Türkiye ekonomisi için, yeni bir büyük pazarın açılacağı anlamına geliyor. YEO CEO’su Tolunay Yıldız’ın “Uzun vadede hedefimiz, sektörümüzde firmamızı dünya çapında lider firmalardan biri haline getirmek” sözü de buna işaret ediyor.

Liderlik vasıfları değer oluşturuyor

Marinergy’ye iştirak eden YEO Elektrik Otomasyon A.Ş., 2004 yılından bu yana, enerji sektörü başta olmak üzere, su ve atık su, petrol ve gaz, maden, çimento sektörlerinde pek çok projeyi gerçekleştiriyor. Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımından güç ve enerji endüstrisi için akıllı ve verimli enerji yönetimi çözümlerine kadar elektrifikasyon değer zinciri boyunca kaliteli hizmet sunan, gücü ve partnerleriyle sektörde konumlanmış YEO, 20’den fazla ülkede lider olarak faaliyetini sürdürüyor.

Kuşkusuz farkıyla değer oluşturan firma kurmak da liderlik vasfı gerektiriyor. Dünyada pek örneği olmayan projelere imza atmaya hazırlanan Marinergy’nin kurulmasında etkili olan Tolunay Yıldız, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik Mühendisliği mezun. Yıldız, güçlü işbirlikleriyle dünyanın her bölgesine girilebilecek güce erişileceğine inanıyor. Yeni nesil girişimciliğin olmazsa olmazı, mesleki örgütlerin içinde aktif olarak görev almak. Liderliği, akademik kariyerlerle bütünleştiren Tolunay Yıldız, ülkemizin çok değerli sivil toplum kuruluşunda da görevler alıyor. Kendisini, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu’nda; Avrupa Ukrayna Enerji Ajansı EUEA ve Türk Ukrayna İş Adamları Derneği’nde; Ukrayna, Belarus ve Etiyopya İş Konseyi ve diğer iş geliştirme faaliyetlerinde aktif olduğu Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) faal bir yönetici olarak görüyoruz. Yıldız’ın sektörel olarak da Enerji İş Konseyi’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

Hedef global pazarlarda büyümeyi sürdürmek

YEO Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Tolunay Yıldız,

2020 yılı boyunca gerçekleştirdiğimiz ihracat performansı ile de TET Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan “İhracat Onur Listesi”nde ilk 100 içerisinde daha da üst sıralarda yer alacağımızı tahmin ediyoruz. 2021 için pandeminin olası etkilerine hazırlıklıyız, global pazarlardaki faaliyetlerimizi bu doğrultuda yeniden planlıyor, iş ağımızı genişletme hedefimizle çalışıyoruz

diye belirtiyor. Gerçekleştirdiği ihracat hacmiyle Türkiye ekonomisine katkı sunan YEO’nun hedefi global pazarlarda büyümesini sürdürmek. YEO CEO’su bu yaklaşımı şu sözlerle dillendiriyor:

“Türkiye’de ve globalde çok sayıda başarılı projeyi tamamladık, başarıyla bitirdiğimiz her projemiz bizi bir sonraki daha büyük projelerimize götüren referansımız oldu. Uzmanlaşarak ve gelişerek kalitemiz, dinamizmimiz, esnekliğimiz ve dürüstlüğümüzle büyüyüp globale açıldık. Bugüne kadar yaklaşık 25 ülkede projeler gerçekleştirdik, hiç deneyimlemediğimiz ve ilk defa gittiğimiz ülkelerde büyük başarılar elde ettik. Dolayısı ile her memnun müşteri ve her başarılı proje bizim için bir kilometre taşı, global mühendislik firmaları arasında tanınan ve kabul gören bir firma olma hedefimizi hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. YEO olarak çevreye değer katan ve sürdürülebilirliği olan projelerin içerisinde olmaktan mutluluk duyuyoruz.”