Dijitale talep artıyor

We Are Social’ın 4’üncü çeyrek raporuna göre küresel mobil kullanıcıları 5,48 milyara ulaştı.
We Are Social’ın 4’üncü çeyrek raporuna göre küresel mobil kullanıcıları 5,48 milyara ulaştı.

Dijitalleşmenin merkeze oturduğu yeni dünya düzeninde pandemi etkisinden uzak kalan nadir sektörlerden biri de teknoloji oldu. 2022 yılında tüketici tarafındaki azalmayan talep ile 2023’e giriş yapacaklarını söyleyen sektör liderleri, PC, dizüstü, cep telefonu, monitör ve TV ürünlerine tüketicinin her zaman talep gösterdiğini söylüyor.

Özellikle ofise tekrar dönüşle birlikte 2020-2021 yılında yavaşlayan kurumsal donanım tarafı da 2022’de güçlenen alanlardan biri oldu. Avrupa Birliği saha araştırmalarına göre Türkiye’de Bilgi Teknolojileri sektörünün 1 birim büyümesinin toplam ekonomiye 1,8 birimlik büyüme katkısında bulunacağı öngörülüyor. Bu durum da, 2023 yılında hedeflenen GSYİH içinde Bilgi Teknolojileri payının hedeflendiği şekli ile yüzde 8-9 oranına ulaşacağı ve 71 milyar dolar düzeyinde katkı sağlayacağı planlanıyor.

İlk 9 ayda 2021’e göre yüzde 33 büyüme

Pandemi etkilerinden büyük çoğunlukla arınan 2023 yılı, birçok firma tarafından tahmin edilmesi zor bir yıl olarak değerlendiriliyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyonun ise kur etkisinin dışında teknoloji sektörüne hiçbir etkisi olmuyor. Hal böyle olunca da sektör canlı kalmaya ve yüksek satış rakamlarına ulaşmaya devam ediyor. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ocak-Eylül döneminde teknoloji yoğunluğuna göre imalat sanayi ürünleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,1 artarak 178 milyar 151 milyon dolara ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 152 milyar 83 milyon dolar olarak kayıtlara geçmişti. Bu yılın 9 ayında ihracat, yüksek teknolojili ürünlerde 4,9 milyar dolar, orta yüksek teknoloji ürünlerde 58,8 milyar dolar, orta düşük teknolojili ürünlerde 57 milyar dolar ve düşük teknolojili ürünlerde 57,3 milyar dolar oldu.

We Are Social’ın 4’üncü çeyrek raporuna göre küresel mobil kullanıcıları 5,48 milyara ulaştı.

Günümüzde kullanılan cep telefonlarının neredeyse 5’te 4’ünü akıllı telefonlar oluşturdu. İnternet kullanıcıları ise Ekim 2022’de yüzde 3,5 artarak yılın son çeyreğine 5,07 milyar ile girdi ve internette geçirilen zaman geçen yıla oranla yaklaşık 20 dakika azalarak ortalama 6 saat 37 dakika oldu.

Türkiye, teknoloji pazarını koruyan nadir ülkelerden

Özge Kılıç Güler.
Özge Kılıç Güler.

“Birçok ülke pazar ile ilgili ciddi düşüşler yaşarken Türkiye halen pazarı koruyan hatta dönemsel artış gösteren ülkelerden biri oldu” diyen ASUS Türkiye Sistem İş Birimi Ülke Müdürü Özge Kılıç Güler, 2023 yılında 2022 yılına paralel bir yıl beklediklerini söylüyor. Güler “Tabii ki burada seçim çok belirleyici bir etken olacak. ASUS olarak 2022 yılını Tüketici Bilgisayarında ve Oyuncu Bilgisayarlarında lider olarak kapatacağız. 2023 yılında 1.5 milyon civarında taşınabilir, 550 bin civarında ise masaüstü bilgisayar olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Siber güvenlik önlemleri artıyor

Dr. Faruk Sarı.
Dr. Faruk Sarı.

Geçtiğimiz yıllarda oyun sektörü, perakendecilik teknolojileri, finans teknolojileri ve siber güvenlik alanlarında önemli büyük satışlar ve ortaklıklar geliştirildi. Bütün teknolojik gelişmeler yenilikler getirirken doğal olarak oluşan yeni açık alanlar, yeni güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdi. 2025 yılına kadar kuruluşların yüzde 60'ının iş ilişkilerini yürütmede birincil belirleyici olarak siber güvenlik riskini kullanacaklarını söyleyen MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Dr. Faruk Sarı, “Kişisel Verilerin Korunması tüm dünyada hızla büyüyen bir alan olarak göze çarpıyor. Bu yüzden 2023'ün sonuna kadar, Kişisel Veri Koruma yasaları dünya nüfusunun yüzde 75'ini kapsayacak” dedi.

Levent Kızıltan.
Levent Kızıltan.

Dijital dönüşüm, 5G, bulut teknolojileri, ve yapay zeka teknolojileri hız kesmeden büyümeye devam ederken, tedarik tarafında da iyileşmelerin mevcut olduğundan bahseden TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, 2023 yılında talebin güçlü olacağını söylüyor. Uzun vadede fırsatlarla dolu olan Türkiye teknoloji pazarının çeşitli zorlukları da içinde barındırdığını söyleyen Kızıltan, bu zorluklardan ilkinin kur bağımlılığı, ikincisinin ise regülasyonlardaki çok hızlı ve ani değişmeler olduğundan bahsediyor. Kızıltan, “Bunlar sektörü olumsuz etkileyen ve 2023’te de etkilemeye devam edecek hususlar olarak karşımıza çıkacak. Birçok şirketin planlama ve beklentilerini de seçim öncesi ve seçim sonrası olarak değerlendirmeye alması da ikinci altı ay için çeşitli soru işaretleri de beraberinde getirecek” sözlerini ekledi.

Yeni yazılımcılara ihtiyaç var

Bilişim sektörünü bütün sektörlere tanıtan pandemide dijital dönüşüm dalgası, faaliyette bulunduğu alanları da öne çıkardı. Hızla büyüyen sektör, nitelikli iş gücüne olan talebi de her geçen gün daha da artırdı. Dolayısıyla bu talebi karşılayacak nitelikli insan gücünü yetiştirmek ve elde tutmak da önemli oldu. Türkiye’nin özellikle yazılım alanında katma değeri oldukça yüksek olan ülkelerden bir tanesi olduğuna vurgu yapan Kızıltan; “Bilişim sektörünün hem ülke içinde hem de globalde değer yaratabilmesi için Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) uzaktan çalışma şartlarının iyileştirilmesi, Türkiye genelinin TGB olarak sayılması, bireylerin özellikle de nitelikli genç iş gücünün sertifikalandırılması, teşviklerden faydalandırılması için çalışmaların hızlandırılması gerekiyor. Son yıllarda artan beyin göçünün önüne geçebilmek için ülkemizin gençlerine daha önceden söylemediğimiz, farklı ve yeni şeyler söylememiz gerekiyor ” dedi.