Dünyanın en büyük çatı güneş enerjisi santrali Türkiye’de inşa ediliyor

Bu proje dünyanın en yeşil çeliğinin Türkiye'de üretilmesini de sağlayacak.
Bu proje dünyanın en yeşil çeliğinin Türkiye'de üretilmesini de sağlayacak.

Çin’in teknoloji devi Huawei ile Türk çelik üreticisi Tosyalı Holding, Osmaniye’de dünyanın en büyük çatı güneş enerjisi santralini inşa etmek için ortak bir proje başlattı.

Toplam 71 milyon ABD Doları olması planlanan yatırımla iki şirket, Tosyalı’nın Osmaniye’deki tesisinde bir “güneş fotovoltaik sistemi” kuracak ve Huawei’nin akıllı güneş inverterlerini Türkiye’nin önde gelen güneş enerjisi sistemleri kurucusu SolarAPEX’in teknik uzmanlığıyla birleştirecek.

Proje hayata geçtiğinde Türkiye’de çelik üretiminden kaynaklanan karbon emisyonlarının yılda 116 bin 525 ton azaltılmasına yardımcı olacağını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, projenin 2023 yılına kadar toplam 140 megawatt (MW) kurulu güçle tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Çelik sanayinde yeşil dönüşüm örneği olacak

Huawei’nin Türkiye’de 20. yılını kutladığını belirten Huawei Türkiye Genel Müdürü Jing Li de, “Türkiye’nin kurumsal bir vatandaşı olarak yeşil dönüşüm için elimizden gelenin en iyisini yapıyor ve ülkemizin sıfır karbon hedefine katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Proje aynı zamanda dünyanın en yeşil çeliğinin Türkiye’de üretilmesini de sağlayacak.

Projenin icra direktörlüğünü yapan SolarAPEX Genel Müdürü Fatih Doğan, “İklim değişikliğinin etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği bir dönemde Tosyalı Holding, bu proje ile dünyanın en yeşil çeliğini üretecek” dedi.