Efsane CEO firarda!

​Ghosn, görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla 2018’de görevden alınmış ve tutuklandıktan sonra Japonya’da birkaç aydan beri ev hapsinde tutuluyordu.
​Ghosn, görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla 2018’de görevden alınmış ve tutuklandıktan sonra Japonya’da birkaç aydan beri ev hapsinde tutuluyordu.

Otomotiv dünyasının en güçlü ismi olarak tanınan Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının ‘maliyet katılı’ lakaplı efsane CEO’su Carlos Ghosn, hakkında başlatılan soruşturma üzerine, ‘Japon adalet sisteminin çürümüş olduğu’ iddiasıyla Japonya’dan Lübnan’a kaçtı. Ünlü CEO’nun başarılı kariyerinin tatsız finali, dünya çapında gündem yarattı. Arka planda neler olduğu ise, filmlere konu olacak cinsten.

Otomobil dünyasının en önemli isimlerinden Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Carlos Ghosn, geçtiğimiz yıl kasım ayında Tokyo savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı. Kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle 19 Kasım 2018’de Japonya’da gözaltına alınan Ghosn, 2011’den itibaren 5 yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar yen (yaklaşık 254 milyon lira) düşük göstererek Japonya yasalarını çiğnemekle suçlanıyor.

Ghosn, görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla 2018’de görevden alınmış ve tutuklandıktan sonra Japonya’da birkaç aydan beri ev hapsinde tutuluyordu. 13,8 milyon dolarlık kefaletle Tokyo’da ev hapsine alınan iş insanı, 28 Aralık günü, evinde bir parti düzenliyormuş gibi davranarak evindeki müzisyenlerle birlikte ‘kontrbas taşıma çantasının’ içinde evden çıkmayı başardı.

Adaletsizlikten kaçmış

Özel jetle kaçırılırken İstanbul’un da güzergâh olarak kullanıldığı ortaya çıkan Ghosn, Beyrut’ta basın mensuplarının karşısına çıktı. Basın toplantısı düzenleyen Ghosn, “Ben adaletten kaçmadım, adaletsizlikten ve zulümden kaçtım” açıklamasında bulundu.

Carlos Ghosn ayrıca, “Japonya’da, ‘Kaç ya da öl’ durumundaydım. Hal böyle olunca karar vermek çok zor olmuyor” ifadelerini kullandı. Eski CEO, Japonya’nın adalet sistemini eleştirerek “insanlık dışı” ve “çağdışı” şeklinde niteledi. Ghosn, kaçmaktan başka şansı olmadığını söyledi. “17 yıl boyunca hizmet ettiğim bir ülkede, kendimi rehine gibi hissettim” diyen Ghosn, “Benden önce kimsenin başaramadığı bir şekilde şirketi hayata döndürmeyi başardım” ifadelerini kullandı. Carlos Ghosn, kendisine yöneltilen tüm suçlamalara karşın masum olduğunu ileri sürdü ve “Masumiyetimi kanıtlayabilirim” dedi.

Firarı otomotiv kralının hikayesi

CEO için “Artık otomotiv dünyasının en güçlü ismi oldu” tanımlaması yapılmıştı.
CEO için “Artık otomotiv dünyasının en güçlü ismi oldu” tanımlaması yapılmıştı.

Japonya’da bir zamanlar otomotiv endüstrisinin kahramanı Carlos Ghosn simdi uluslararası bir kaçak. Ünlü CEO’nun başarılı kariyerinin tatsız bir şekilde sonlandı. Lübnan kökenli bir aileden gelen Brezilya doğumlu Ghosn, Beyrut’ta büyüdü ve Fransa’da eğitim gördü. 65 yaşındaki Ghosn’un Fransa, Brezilya ve Lübnan vatandaşlığı var.

İlk olarak Michelin’de mesaiye başlayan Ghosn, şirketin önce Güney Amerika operasyonlarından sorumlu oldu, ardından 1990’da Michelin Kuzey Amerika müdürlüğüne atandı. 1996’da Renault’ya ‘yönetim kurulu başkan yardımcısı’ sıfatıyla giriş yapan Ghosn, 1999’da Nissan’a katılarak, 2001’de CEO’luğa yükseldi. Bu tarihten sonra yaklaşık 20 milyar dolar borcu bulunan Nissan’ı aldığı radikal kararlarla mutlak bir iflastan kurtaran Ghosn, tüm bu süreçler boyunca dünya iş çevrelerinde ve otomotiv sektöründe ‘efsane’ olarak anılmaya başladı. Ghosn, parlak kariyerinin devamında Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakının yönetim kurulu başkanlığını üstlenerek, adeta altın vuruşu yaptı. Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, bu yılın ilk yarısında 5,54 milyon araçla, başlıca rakibi Volkswagen’i geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil satıcısı oldu.

Ghosn’un Volkswagen ve Toyota gibi iki büyük rakibi geride bırakarak birinciliğe çıkması büyük övgü almış, ünlü CEO için “Artık otomotiv dünyasının en güçlü ismi oldu” tanımlaması yapılmıştı. Otomotiv sektöründe oldukça tanınan CEO, aylık ortalama 3,7 milyon TL kazanıyordu.

Davos toplantılarının aranan adamı, magazin basınının ilgisiz kalamadığı bir yıldız ve başarılarıyla kendinden söz ettiren bir sihirbazdı artık o. 120 milyon dolarlık kişisel serveti olduğu belirtilen Ghosn, Lübnan’da büyüdü, orada mal varlığı bulunuyor ve sevilen bir isim. Ülkedeki pullardan birine fotoğrafı bile basıldı. Nissan Motor Yönetim Kurulu, gelirini düşük gösterme suçlamasıyla tutuklanan Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığının Başkanı Carlos Ghosn’un görevine 22 Kasım 2018’de son verdi.

Ghosn'un kaçışı oyun oldu

Nissan ve Mitsubishi ittifakının başındaki isim Carlos Ghosn’un tutuklu bulunduğu Japonya’dan gizemli bir şekilde kaçması henüz Netflix’te dizi veya film haline gelmiş değil. Ancak bu kaçışın parodisini yapan bir video oyunu halihazırda geliştirme aşamasında. Ghone is Gone adını taşıyan bu oyun şimdiden Steam’de ön siparişe açılmış durumda. Japon Twitter kullanıcıları arasında en çok konuşulan konuların arasına çıkan bu oyunda oyuncular, Loscar Gon adını taşıyan bir karakteri canlandıracaklar. Söz konusu oyun 22 Haziran’da yayımlanacak.