Ekonomik büyümenin önemli bir bölümü kadın istihdamından geçiyor

Meryem İlbahar: MÜSİAD Kadın Başkanı.
Meryem İlbahar: MÜSİAD Kadın Başkanı.

Başarılı bir klinik psikolog ve terapist olan Meryem İlbahar, aynı zamanda MÜSİAD Kadın Başkanı. Genç yaşta başarıyı tatmış iş kadınlarından biri olan İlbahar, kadınların iş hayatına kazandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. İlbahar; kadın istihdamını artırmak için ‘MÜSİAD Kadın Kuluçka Merkezi’ projesini hayata geçiriyor.

Genç yaşta başarılı bir yönetici olarak, genç yeteneklerin cesaret bulmasını sağlıyorsunuz. Genç yeteneklerin bu cesaretine yön vermek için kariyerinizdeki basamakları nasıl çıktığınızdan bahseder misiniz? Tavsiyeleriniz nelerdir?

2012 yılında öğrencilik yıllarımda Genç MÜSİAD üyesi olarak MÜSİAD ailesinin bir parçası olmuştum. Bu yıla kadar yaklaşık 10 yıldır aktif olarak farklı görevlerde bulundum. Son olarak yürüttüğüm Genç MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliğinden sonra, 11 Eylül 2021’de yapılan 26. MÜSİAD Olağan Genel Kurulu ile Kadın Başkanlığı görevi şahsıma tevdi edildi.

Klinik psikolog ve aynı zamanda terapist olarak tavsiyem, iş hayatında özellikle sevdiğiniz işi yapıyor olmanız ve yaptığınız işten keyif almanız. İş alanı dışında farklı alanlara yönelmenin de gelişime büyük katkıları olduğunu düşünüyorum. Öğrencilik dönemimde farklı STK’larda görev aldım. Çalışma yaşamımda da iş ve sosyal hayat anlamında aktif bir hayatım oldu. Mesleki eğitimlerim devam ederken gerek sosyal gerekse sanatsal alanda çalışmalarım oldu. Bu konuyla alakalı şunu söyleyebilirim; meslek seçerken veya bir hayali girişime dönüştürürken hayatınızın geri kalanını büyük oranda etkileyecek bir seçim yapmış oluyorsunuz. Bu seçimi yaptıktan sonra da sadece bir yöne bakmamak gerekir. Çünkü hayat iş, aile, eğitim ve sosyal hayat gibi bir çok ortamdan oluşuyor ve hayattaki bu akışın bir anlamda dengede kalması gerekiyor.

Dünyada ve Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı yeterli mi? Gelecekte kadının istihdamdaki payı artacak mı?

Birçok ülkenin istihdam verilerine baktığımız zaman kadınların işgücüne katılım oranının düşük olduğunu görüyoruz. Bu durum, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda pek çok faktörü içeriyor. Özellikle kadınların anne olduktan sonraki dönemde artan sorumlulukları, belli bir süre iş yaşamından uzak kalmasına sebep oluyor. Gelişmiş ülkelerde ise ekonomik büyümenin önemli bir bölümünü kadınların istihdamdaki oranları etkilemektedir. Çünkü ne kadar çok pasif iş gücünü istihdama katarsanız, üretim ve ihracatınız o kadar artmaktadır.

Türkiyede ise gelişmekte olan bir ülke olarak, izlenen politikaların kadınların işgücü piyasasındaki oranlarını arttırmaya yönelik olduğunu görüyor ve destekliyoruz. Bugün kadınların işgücüne katılımı yüzde 31 bandında. Yeterli bir oran olmamakla beraber artış gösteren devlet veya özel sektör teşvikleri ile bu oranın artacağını öngörmekteyiz. 2020 yılının başından beri küresel ölçekte etkili olan Kovid-19’un, istihdam oranlarını ciddi oranda düşürdüğünü de göz önünde bulundurmalıyız. Bu tablo önümüzdeki birkaç yıl durağan bir şekilde devam edecek gibi görünüyor. MÜSİAD Kadın olarak bu süreçle mücadalede, ekibimizle beraber hem bünyemizde bulunan 300’den fazla iş kadınına katkı sağlamayı hem de iş kadını potansiyelinin arttırılması için çalışmalar yürütmeye devam edeceğimizin altını çizmek isterim.

Kadınları iş dünyasına kazandırmak için ne gibi faaliyetler yürütüyorsunuz?

MÜSİAD Kadın, desteklerden bihaber olan, neye nasıl ulaşacağını bilmeyen ya da bilip de aksiyon almaya cesaret edemeyen girişimci kadınlar için köprü görevi üstleneceği projeler geliştirmektedir. Hedefimiz sadece MÜSİAD çatısı altındaki kadınlara değil, Anadolu’da evinde bir şeyler üreten ya da bir hayali, fikri olan kadına da temas edebilmektir.

‘MÜSİAD Kadın Kuluçka Merkezi’ projesi bu dönem hayata geçireceğimiz projelerden biri olacaktır. Esasen bu proje alanını daha spesifik hale getirerek bir fikri ya da girişimi olan kadınların projelerini geliştirip ticarileştirerek kadın girişimcilere destek olmayı, hayata geçen projeler ile ülkemizin ihracatına ve istihdamına katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.

İşveren kadınların daha çok kadın istihdam ettiğini de göz önünde bulundurursak, kadınların iş yaşamında kuvvetlenmesinin beraberinde belli başlı sorunlara çözüm getireceği düşüncesindeyiz. MÜSİAD Kadın olarak, girişimciliğin yeni modeli olan kooperatifleri fazlasıyla önemsiyoruz. Bu alanda yapacağımız projelerimiz ile üretim yapan kadınlara katkı sağlamayı ve üretimlerini pazara taşıyabilmeleri için mentorluk çalışmalarını yapmayı hedeflemekteyiz.