Fiat Chrysler, Renault’ya birleşme teklifi iletti

Fiat ve Renault otomobilleri.
Fiat ve Renault otomobilleri.

İtalyan fıat chrysler (fca), Fransız Renault grubu ile birleşmek için ilk adımı attı. Teklifi olumlu karşılayan Renault, teklif şartlarını “ilgiyle inceleniyor” sözleriyle değerlendirmeye aldı. Fca’nın teklifine göre ortaklıkta iki tarafın da yüzde 50 payı olacak. Birleşme gerçekleşirse 8.7 milyon araç üretimi ile dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi oluşacak.

İtalyan otomobil üreticisi Fiat Chrysler (FCA), kuruluşunun 120’nci yılında, Fransız rakibi Renault’ya “dönüştürücü” bir birleşme teklifi iletti. Fransız otomobil üreticisi Renault, birleşme teklifinin şartlarını “ilgiyle incelediğini” belirtti. Renault açıklamasında “FCA’nın dostane önerisinin şartlarını dikkatlice inceledikten sonra, yönetim kurulu, böyle bir işletme birleşiminin fırsatını ilgiyle değerlendirmeye karar verdi. Bu karar Groupe Renault’nun imalat alanını rahatlatarak ve ortaklık için katma değer yaratıyor” denildi. Renault, “Bu görüşmelerin sonuçları hakkında piyasayı bilgilendirmek için, ilgili yasalara ve düzenlemelere uygun olarak ileride açıklama yapılacak” diye bilgi verdi. Hisse takası yoluyla yapılması öngörülen birleşme, FCA’nın açıklamasına göre yılda 8.7 milyon araç satış hacmi olan bir otomobil üreticisi oluşturacak. Dünyanın belli başlı tüm coğrafyalarında varlık gösterecek olan yeni ortaklık 5 milyar euronun üzerinde tasarruf sağlayacak.

Ortaklık yüzde 50’şer payla olacak

Teklife göre iki üretici Hollanda’da kurulu halka açık bir holding şirketi altında birleşecek. İki grup yeni şirkette yüzde 50’şer paya sahip olacak ve FCA hissedarlarına 2.5 milyar euro temettü ödenecek. Açıklamada birleşme sonucu hiçbir fabrikanın kapanmayacağı ifade edildi. Otomobil imalatçıları üzerindeki konsolidasyon baskısı, egzos gazı emisyonu düzenlemelerinin sıkılaşması ve elektrikli ile otonom araçları araştırma ve geliştirmenin yüksek maliyeti nedeniyle son yıllarda giderek artıyor.

Renault grubu

Uluslararası genişlemeye odaklı 1898’den beri otomobil üreten Groupe Renault, 2018’de 134 ülkede 3,9 milyona yakın otomobil satışı gerçekleştirdi. Global çapta 180 bin kişiyi istihdam eden çok markalı grubun 36 üretim tesisi ve 12 bin 700 satış noktası bulunuyor. Groupe Renault, geleceğin teknolojik zorluklarına çözümler getirmek için uluslararası genişlemeye odaklanıyor. Bu doğrultuda Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine ve LADA’dan oluşan beş markasının, elektrikli araçlarının ve Nissan ile Mitsubishi Motors’la olan birliğinin sinerjisinden faydalanıyor. 2016’dan bu yana Formula 1 Dünya Şampiyonası’na katılan Renault; marka, inovasyon ve bilinirliğin itici gücü olan motor sporlarında da varlığını sürdürüyor.

Fiat grubu

İtalyan markanın 120. yılı Fiat Grubu olarak bilinen Fiat S.p.A. 11 Temmuz 1899 tarihinde Giovanni Agnelli tarafından Torino’da kuruldu. İsmini “Fabbrica Italiana Automobili Torino” kelimelerinin baş harflerinden alıyor. Bünyesinde Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Ferrari, Chrysler, Dodge, Yamaha Motor Company, Iveco gibi markaları barındırıyor. Markanın köklü geçmişinin gelmiş olduğu en son noktayı temsil eden konsepti ise geçmiş yılların yansıması olarak İtalyancada ‘yüz yirmi’ anlamına gelen Centoventi adını taşıyor. Fiat S.p.A. dünyanın en büyük otomobil ve endüstriyel grupları arasında yer alıyor.