Hindistan’ın Batı Bengal eyalet seçimlerinde Müslümanlar belirleyici bir rol oynuyor

Shurıah Nıazı-Hintli gazeteci.
Shurıah Nıazı-Hintli gazeteci.

Hindistan’ın doğusundaki Batı Bengal eyaletinde 27 Mart’ta başlayan ve 29 Nisan’a kadar devam edecek olan sekiz aşamalı seçimin sonuçları 2 Mayıs’ta açıklanacak. Batı Bengal şu anda eyalet başbakanı Mamata Banerjee’nin kurucusu olduğu Trinamool Kongre Partisi (TMC) tarafından yönetiliyor.

Bundan önce yapılan 2016 seçimlerinde, TMC 294 sandalyenin 211’ini alarak mecliste çoğunluğu elde etmişti. Aynı seçimlerde, ülkenin ana muhalefetini oluşturan Kongre Partisi 44, Sol Cephe Partisi 33 sandalye alırken, Başbakan Narendra Modi liderliğindeki Hindistan Halk Partisi (BJP) sadece üç sandalyeyle kaldı. 2019 genel seçimlerinde ise eyaletin toplam 42 milletvekilinden 22’sini TMC, 18’ini ise BJP çıkarmıştı. Bu durum son üç yıl içinde BJP’nin eyaletteki popülaritesindeki ve etkisindeki olağanüstü artışın bir kanıtı. Bununla birlikte, BJP oylarını önemli ölçüde artırmış olsa da, Müslüman seçmenin yüzde 65’i TMC’ye oy verdi. BJP, genel başkanı Amit Shah partisinin bu kez 200’den fazla sandalye alacağını iddia ederek TMC’ye ciddi bir şekilde meydan okudu.

Müslüman seçmenin oyu kritik önemde

TMC her yolu deniyor.
TMC her yolu deniyor.

Bengal’de Müslümanların yaklaşık yüzde 27’lik oy oranı kritik öneme haiz. Zira 2011 nüfus sayımına göre, 24,6 milyondan fazla Bengalli Müslüman eyalet nüfusunun yüzde 27,01’ini oluşturuyor. Üstelik Bengalli Müslümanlar, Malda, Mürşidabad ve Uttar Dinajpur olmak üzere üç bölgede nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Batı Bengal’deki toplam 294 seçim bölgesinin 46’sında, seçmenin yarısından fazlasını Müslümanlar oluşturuyor. Müslümanların nüfusun yüzde 40’ından fazlasını oluşturdukları bölgelerde 16, yüzde 30’dan fazlasını oluşturdukları yerlerde 33 ve yüzde 25’ten fazlasını oluşturdukları yerlerde 50 sandalye bulunuyor. Yani Müslümanlar 100’den fazla seçim bölgesinde adayların kazanmasında veya kaybetmesinde önemli bir rol oynayabilir.

TMC’nin Müslüman seçmenin desteğiyle 2011 ve 2016 eyalet seçimlerini kazanmış olması, Müslüman seçmenin Bengal seçimlerinde de belirleyici bir faktör olduğunu gösteriyor. Genel Başkan Sonia Gandhi ve oğlu Rahul Gandhi liderliğindeki Kongre Partisi, ülkede Müslüman yanlısı imaja sahip olmasına rağmen Müslüman seçmenin TMC’ye olan sadakatini kıramadılar.

Müslüman din adamıyla yapılan işbirliği iktidardaki TMC için bir tehdit oluşturuyor

Şu anda siyasetçiler Müslüman seçmenin desteğini kazanmak için yeni arayışlara girmiş durumda. Eyaletin Hooghly bölgesindeki Furfura Şerif camiinde görev yapan ve etkili bir din adamı olan ünlü Müslüman lider Pirzada Abbas Siddiqui de kısa süre önce kendi siyasi partisini (Hindistan Seküler Cephesi – ISF) kurarak seçim yarışına dahil oldu. Batı Bengal’de iktidarın anahtarı, son on yıldır Mamata’yı destekleyen Müslüman seçmenin elinde. Dolayısıyla, Sol Cephe ve Kongre Partisi Müslümanların desteğini kazanmak için bu kez ISF ile ittifak kurdu. Siyaset uzmanları, bu ittifakın TMC’den Müslümanların oylarını alması durumunda BJP’nin avantaj elde edeceğini söylüyorlar. İktidardaki Trinamool Kongresi’ne bir tehdit oluşturan bu koalisyon, Müslüman seçmenin partiye verdiği oyların sayısında bir düşüşe neden olabilir. Daha önce, Esaduddin Uveysi’nin başkanlık ettiği Hindistan Meclis-i İttihad-ı Müslimin Partisi (AIMIM) de Siddiqui ile ittifak ederek eyaletteki Müslüman seçmeni çekmeyi planlıyordu. Ancak 34 yaşındaki din adamı, aynı zamanda Haydarabad milletvekili olan AIMIM başkanının teklifini reddederek, Kongre ve Sol Cephe ile ittifak kurdu.

Müslümanların yanı sıra, komşu Bangladeş’ten gelen Hindu mülteciler olan Matualar da Bengal siyasetinde önemli bir rol oynuyor. Dolayısıyla BJP, bu topluluğun desteğini kazanmak ve onları TMC’den uzaklaştırmak için çok çalışıyor. Nitekim Başbakan Narendra Modi son genel seçimlerde Bengal’deki seçim kampanyasına Matua topluluğunun 100 yaşındaki kadın lideri Boro Maa Binapani Devi’den dua isteyerek başlamıştı. BJP

Matuaları kazanmak için bu seçimlerde de çok çalışıyor. İçişleri Bakanı ve BJP genel başkanı Amit Shah, partisinin eyalette iktidara gelmesi durumunda Vatandaşlık Değişikliği Yasası’nı uygulamanın yanı sıra, 70 yıldır burada kalan mültecilere vatandaşlık verme ve her mülteci aileye beş yıl boyunca her yıl 10 bin rupi (140 dolar) verme vaadinde bulundu. Öte yandan, TMC de her yolu deniyor. Geçen yıl eyalet başbakanı Mamata Banerjee, bu mülteci ailelere toprak hakkı verildiğini açıklamıştı.