Huawei’ye ağır baskı

Karar ile beraber Huawei’nin yeni telefonları Çin dışında Android tarafından desteklenmeyecek.
Karar ile beraber Huawei’nin yeni telefonları Çin dışında Android tarafından desteklenmeyecek.

Google, Huawei akıllı telefonların android güncellemelerini engelleyeceğini duyurdu. Trump’ın geçtiğimiz günlerde Çinli telekomünikasyon devini ticari kara listeye aldığını açıklamasının ardından gelen bu karar, akıllı telefon piyasasında çok büyük etkiler doğurabilir.

ABD’nin Çin’e başlattığı ticaret savaşı, Google’ın dünyanın en büyük ikinci akıllı telefonu Huawei’nin güncellemelerini engelleme açıklaması ile yeni bir safhaya geçti. Karar ile beraber Huawei’nin yeni telefonları Çin dışında Android tarafından desteklenmeyecek ve bu durum birçok uygulama ve güvenlik güncellemesinin yeni telefonlarda olmayacağı anlamına geliyor. Mevcut telefonlarda ise Google servisleri kullanılmaya devam edecek. Geçtiğimiz yıl dünya çapında pazar payını yüzde 38 arttıran Huawei’nin bu hamleye yanıtı geçikmedi. Android’in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunduğu belirtilen Huawei açıklamasında, Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalıştıklarını belirten Huawei, açıklamasında “tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir. Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz” diye belitti. Ancak yeni durum hakkında ne tür strateji geliştireceğine ilişkin henüz netlik getirmedi.

Çinli işletim sistemi gelir mi?

Huawei’ye Android güncellemelerinin kapanması şimdi Çin kendi işletim sistemini yapar mı? tartışmalarını da beraberinde getirdi. Böyle bir karar alınacağını tahmin eden Huawei’nin daha önceden yeni bir işletim sistemini hayata geçirmek üzere bir süredir çalıştığı da biliniyor. Ancak daha önce Microsoft ve Nokia gibi devlerin çok başarılı olamadığı işletim sistemi geliştirme konusunda Huawei’nin ilerleme kaydetmesi mobil sektöründe çok büyük değişimler meydana getirebilecek.

Halen dünya çapında en fazla satılan 10 akıllı telefon üreticisinden 7’si Çin’e ait markalar ve Huawei’nin küresel çapta pazar payı yüzde 19’a ulaşmış durumda. Android kararının büyük ihtimalle diğer Çinli üreticileri de kapsayacak olması dolayısıyla Android yola sadece Samsung ile devam edecek ve bu durum, bu işletim sisteminin önemli pazar kaybı yaşaması anlamına geliyor.

Tüm bunlarla beraber 1,5 milyar nüfusa sahip Çin’de Android işletim sistemi sektörün yüzde 75’ine hâkim olsa da, reklam gelirlerinin büyük ölçüde kaynağı olan Google arama motoru bu ülkede yüzde 1’in altında bir paya sahip. Bu nedenle Google bu karar ile çok büyük bir gelir kaybına uğramayacak. Ancak Çinli devin yeni işletim sistemine geçmesi halinde, Çin dışında kendi işletim sistemi ile ne ölçüde telefon piyasasında etkin olabileceği şu an için belirsiz. Kısacası ticaret savaşlarının akıllı telefon kısmında yakın zamanda sert mücadeleler yaşanacak.