“Huzur başarıyı, başarı da istikrarı getiriyor”

Albayrak Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Hüseyin Yavuztürk.
Albayrak Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Hüseyin Yavuztürk.

Sanayi, hizmet, lojistik ve medya gibi pek çok farklı sektörde 50’ye yakın şirket ve yayın markasıyla 15 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Albayrak Grubu, hayata geçirdiği projeler ile Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Özellikle pandemi dönemini başarıyla yönettiklerinden bahseden Albayrak Grubu İnsan Kaynakları Koordinatörü Hüseyin Yavuztürk, bu dönemde dokuz grup iştiraki ile iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda global ölçekte hizmet veren Great Place to Work Enstitüsü’nün yürüttüğü “Harika Bir İş Yeri” sertifikasını almaya hak kazandıklarını belirtti. Yavuztürk, grup olarak 2023 planlarını ve iş hayatında başarılı olmanın yolunu Z Raporuna anlattı.

Ondan fazla farklı sektörde 50’yi aşkın sayıda şirketin yer aldığı oldukça yüksek bir istihdama sahip bir grubun İK Koordinatörü olarak, pandemi dönemini nasıl yönettiniz? Homeoffice çalışma sürecine nasıl uyum sağladınız?

Pandemi döneminde kriz yönetimi planlarını süratle gözden geçirdik. Dünyanın tüm kesimlerini etkisi altına alan ve ilk kez deneyimleyeceğimiz bir süreç için kritik toplantılar yaptık. Tüm departmanların katkısı ile uzaktan çalışma modelini kurguladık. Bilgi işlem alt yapımızı kontrol ettik ve tüm süreçler için hedefler tespit ettik.

Çalışanlarımızdan görüş alınmasına karar verdik. Yurt dışındaki çalışanlarımıza gerekli ekipmanları temin ederek özel izinle gönderdik. Süratle personel girişlerine dezenfektan kabini, dezenfektan üniteleri ve ateş ölçerler koyduk. İstişarelerden hemen sonra evden çalışabilecek kişileri tespit ettik. Beş gün içinde şirketimizde çalışan sayısı yüzde 10’lara düştü ve evden çalışma sistemini başlatmış olduk. Özellikle temizlik ekibimizi yoğun bir şekilde çalıştırdık. Personel girişlerine termal kameralar yerleştirdik. Maske, koruyucu elbise gibi tüm materyalleri temin ettik. Areda Danışmanlık firması ile “uzaktan çalışma memnuniyet durumunu” ölçmek için anket yaptık ve sonuçlarını medyada paylaştık. Ofise dönüşlerde riskleri azaltmak için belirli bölgelere servisler koyduk. Yemekhane, kafeterya ve sosyal alanlarda bilinç artırıcı materyaller yerleştirdik. Kurumsal iletişim departmanı ile birlikte ofise dönüş mottoları oluşturduk. Yeni normale dönüş takvimine uygun olarak ofislerimizi sürekli hazır halde tuttuk.

Geçtiğimiz günlerde ‘Great Place To Work’ sertifikası aldınız. Yönetimin çalışanlara verdiği bu değer, nasıl bir katalizör etkisi oluşturuyor?

Albayrak Grubu, bu yıl da 9 grup iştirakiyle Great Place to Work Sertifikası almaya hak kazanarak kendine ait rekoru kırdı.
Albayrak Grubu, bu yıl da 9 grup iştirakiyle Great Place to Work Sertifikası almaya hak kazanarak kendine ait rekoru kırdı.

Bilim insanları takdir alışverişinin, beynin ödül merkezini aktive ederek dünyayı ve kendimizi görme şeklimizi değiştirdiğini söylüyor. ‘Teşekkür’ ettiğimizde ya da bize teşekkür edildiğinde, beynimiz otomatik olarak sahip olduklarımıza odaklanır, içsel motivasyon ve şimdiki zamana dair güçlü bir farkındalık üretir. İçten bir takdir, nörokimyasal düzeyde şükran duygularımızı, kaygılarımızı ve ani stres tepkilerimizi yöneten serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmiterler için bir katalizör görevi görür şeklinde ifade etmişler.

Liderlik uzmanı Robin Sharma ise şöyle ifade ediyor: “Şükran mutluluk getirir. Mutluluk üretkenliği artırır. Verimlilik, ustalığı ortaya çıkarır. Ve ustalık dünyaya ilham verir.

Aldığımız bu ödüllerle birlikte, çalışma arkadaşlarımızla neleri nasıl başarabileceğimizi aynı zamanda da başarının getirdiği mutluluk hazzını tatmış bulunuyoruz. Bu haz da başarıyı beraberinde getirirken, mutlu, huzurlu ve işini seven bireyler olmaya başlıyoruz.

Yeteneklerimizin farkında olmalıyız

Altın Lider Ödülleri yarışmasında 2022 yılının En Beğenilen CHRO’su seçildiniz. Aynı ödülü bir önceki yıl da almıştınız. Bu başarılarınızın sırrını açıklar mısınız?

Öncelikle yapmamız gereken şey; yetkinliklerimizin farkına varmak, başarılı olduğumuz işleri önemseyip o alana doğru vakit kaybetmeden hızlı adımlar atmaya başlamaktır. Sonrasında çalıştığımız alanda bulduğumuz huzur başarıyı, başarı da istikrarı beraberinde getirecektir. Herkesin olduğu gibi benim de çalışma hayatımda benimsediğim temel ilkeler mevcut. Bu temel ilkeler genellikle değişmez lakin tecrübe arttıkça farklılık gösterebilir. Çalıştığınız veya kendinize emsal olarak kabul ettiğiniz insanların sözlerinden ve çalışmalarından da beslenir.

Ben, ittifak, büyük hayal kurmak, doğru hedef tespiti, zevk aldığımız mesleği yapmak, kişisel, milli ve manevi değerlerden ve hata yapmaktan korkmamak ilkelerini benimsiyorum.

2023 yılındaki kurum içi faaliyetleriniz arasında neler var?

Yetenek Yönetimi sürecinin dijitalleşmesi birinci sırada yer alacak. Ayrıca işe alımda kullanılmak üzere entegre bir program satın almayı düşünüyoruz. Online psikolojik danışman, online diyetisyen hizmeti gibi, çalışma arkadaşlarımızın esenliklerini artıracak bazı faaliyetleri hayata geçirmek istiyoruz. Çalışma arkadaşlarımıza, iş saatlerinde bir nebze nefes aldıracak atölye çalışmalarımıza devam etmek arzusundayız. Yüz yüze yapacağımız tarih ve sağlık sohbetlerini zenginleştirerek devam ettirmek ve hafta sonlarını keyifli hale getiren gezilere devam etmek istiyoruz. Takımdaşlık anlayışını yükselten saha sporlarını yarışma haline getirmeyi planlıyoruz.