IMF’in yeni patronu Kristalina Georgieva

Bulgar Ekonomist Kristalina Georgieva
Bulgar Ekonomist Kristalina Georgieva

Uluslararası para fonu IMF'in başkanlık koltuğuna, seçime tek aday olarak giren Bulgar Ekonomist Kristalina Georgieva oturdu. Doğu Avrupa'dan bu makama gelen ilk isim olarak dikkat çeken Georgieva, 2010 yılında krize yönelik tutumu nedeniyle 'Yılın Avrupalısı' seçilmişti. 5 yıl boyunca görevini sürdürecek Georgieva, daha önce AB Komisyon Üyeliği de yapmıştı.

Dünya Bankası başkanlığı için ABD’li, IMF başkanlığı için Avrupalı geleneği bu dönem için de değişmedi. Avrupa Birliği tarafından önerilen ve tek aday olarak girdiği seçimden zaferle çıkarak, ekim ayı başında göreve başlayan Kristalina Georgieva, kamuoyu tarafından yakından tanınan bir bürokrat. Uzun yıllar Dünya Bankası’nda çeşitli kademelerde görev yapan Georgieva, Ocak 2017’de Dünya Bankası’na katılmak için ayrılmadan önce AB bütçe-sinden sorumlu komisyon üyeliğinde bulunuyordu.

Komünist Bulgaristan döneminde eğitimini tamamlayan Georgieva, gelişmekte olan piyasa ekonomisinden bu makama seçilen bir isim oldu. Sofya’daki Karl Marx Yüksek Ekonomi Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra sosyoloji alanında yüksek lisans yapan Kristalina Georgieva, doktorasını ise ekonomi alanında tamamladı. Çevre Koruma Politikası ve Ekonomik Büyüme üzerine tezinin yanı sıra doğal kaynak ekonomisi ve çevre politikası üzerine çalışmalar yürüten deneyimli bürokrat, aynı zamanda bir makroekonomi ders kitabının da yazarı.

Yılın Avrupalısı

Kariyerine çevre ekonomisti olarak Dünya Bankası’nda başlayan Kristalina Georgieva, farklı pozisyonların ardından çevre stratejisi, çevre politikaları ve kredilendirilmesinden sorumlu müdür olarak atandı. Bu görevinde Dünya Bankası borç verme operasyonlarının yüzde 60’ını yöneten Georgieva, 2004 ve 2008 yılları arasında kurumun Rusya Direktörlüğünü yürüttü. Şubat 2019’da Dünya Bankası’nda vekâleten başkanlık görevini yürüten Georgieva kamuoyunda başarılı bir bürokrat olarak görülüyor. Görevi boyunca Dünya Bankası’nda birçok yeniliğin öncüsü olan Georgieva, Nisan 2018’de Dünya Bankası hissedarlarının küresel yoksullukla mücadele ve kurumsal reformlar için 13 milyar dolarlık sermaye artışı konusunda kilit bir rol üstlendi. Ayrıca Dünya Bankası’nda kadın çalışanların oranının yüzde 50’ye çıkarılması hedefini vaktinden önce gerçekleştirmeyi başardı.

AB Komisyonu’nda da görev yapmış olan Georgieva, dünyanın farklı bölgelerindeki insani krizlere yönelik çalışmaları ile 2010 yılında, ‘Yılın Avrupalısı’ ve ‘Yılın Avrupa Birliği Temsilcisi’ seçilmişti.

Yeni başkan IMF’de görevi devralmasının ardından verdiği ilk mülakatta, kavga eden ülkelere, farklılıklarını unutmalarını ve on yıl önce yaşanan mali krizden bu yana küresel ekonomi üzerindeki en ciddi tehdide karşı birleşerek bir cevap hazırlamalarını söyledi. Ticaret savaşının galibinin olmayacağını ifade eden Georgieva, ticaret savaşlarının 2020’ye dek küresel ekonomide 700 milyar dolarlık kümülatif etki gösterebileceğini savunarak, bunun İsviçre ekonomisine eş değer bir büyüklük olduğunu hatırlattı.

Georgieva'yı bekleyen üç zorluk

Georgieva başkanlık koltuğuna oturması ardından dünya ekonomisin-deki durgunluk ile ilgili açıklamalar yaparken, IMF’in işleyişi konusunda da bazı sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Ekonomi uzmanlarına göre IMF’in güçlendirilmesi için finansal istikrarsızlığın önüne geçebilmek amacıyla fonun elindeki kaynakların ölçeklendirilmesi gerekiyor. Ayrıca kurumun yönetim yapılarında reform yapılması da gerekiyor. Son olarak fonun politikalarını BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris’in İklim Anlaşması’yla uyumlu hale getirmesi gerekiyor.

Başkan seçilmesi ardından yaptığı ilk açıklamalardan birinde yapısal reformların verimliliği nasıl artırabildiğini ve büyük ekonomik kazanımlar üretebileceğini gösteren yeni bir IMF araştırmasına vurgu yapan Georgieva, bu değişikliklerin orta ve uzun vadede daha yüksek büyüme elde etmenin anahtarı olduğunu söyledi. “Doğru zamanda doğru reformlar, gelişmekte olan piyasaların ve ekonomilerin gelişmiş ekonomilerin yaşam standartlarına ulaşma hızını iki katına çıkarabilir” diyen Georgieva, iklim değişikliği konusuna özel önem verdiğini ve bunun için özel olarak çalışacağını belirtiyor.

Dünya ekonomisinde durgunluk ihtimalleri artarken IMF’in önümüzdeki süreçte kaynaklarının yarıya yakınını kaybedecek olması, 2022 sonunda borçlanmada yeni düzenlemeleri gündeme getirecek. Bu süreçte de IMF’den mevcut borç verme kapasitesinin korunması gerekiyor. Kotalarda artışın olmaması durumunda ise ödünç verilen kaynakların kaybı, hem IMF’nin potansiyel likidite gereksinimlerine yeterince yanıt verme kapasitesini ve üye ülkelerinin Fonuna olan güvenini zayıflatabilecek. Ayrıca Arjantin’in IMF paketinin yenilenmesi müzakereleri de Georgieva’nın yönetimi altında kurumun ilk büyük sınavı olacak. Arjantin’e ek olarak fondan sıklıkla borçlanan Ukrayna ve Pakistan ekonomileri de IMF ile anlaşmak zorunda.

  • Kariyerine Çevre Ekonomisti olarak Dünya Bankası'nda başlayan Kristalina Georgieva, farklı pozisyonların ardından çevre stratejisi, çevre politikaları ve kredilendirilmesinden sorumlu müdür olarak atandı. Bu görevinde Dünya Bankası bor verme operasyonlarının yüzde 60'ını yöneten Georgieva, 2004 ve 2008 yılları arasında kurumun Rusya direktörlüğünü yürüttü.