İstanbul seçimini yaptı

Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım.
Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım.

Türkiye 23 haziran’da tarihi bir demokrasi sınavını geride bıraktı. İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı yarışında Ekrem İmamoğlu yüzde 54,21 oy alarak başkan seçildi. Binali Yıldırım ise yüzde 44,99 oy aldı. seçime ilişkin açıklama yapan iş dünyası temsilcileri, artık ‘ekonomi gündemine odaklanılması” gerektiği görüşünde birleştiler.

Yenilenen İstanbul seçimiyle beraber 2019 yerel seçim süreci tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 54,21 oy alarak seçimi kazandı. Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ise yüzde 44,99 oy aldı. Seçim sonuçlarının belli olmasıyla beraber ilk açıklama Yıldırım’dan geldi. Rakibini tebrik eden Binali Yıldırım, “İmamoğlu arkadaşımızın İstanbul’a güzel hizmetler yapmasını temenni ediyorum. İstanbulluların yararına yapacağı her türlü işte olacağız” diye konuştu. İBB Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu da, seçimi bir parti, bir grup, bir kesimin değil bütün Türkiye’nin kazandığını söyledi. İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “İstanbul’un acil sorunlarında merkezi ve yerel yönetimin uyum içinde çalışmasını sağlamanın önemi ortadadır. Sizinle uyum içerisinde çalışmaya hazırım” diye konuştu.

Milli irade tecelli etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçları netleştikten sonra Ekrem İmamoğlu’nu tebrik etti. “Seçim sonuçlarının İstanbul’umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bi kez daha tecelli etmiştir. Gayri resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamamoğlu’nu tebrik ediyorum” dedi. Erdoğan, “Bundan önce olduğu gibi önümüzdeki süreçte de demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, ülkemizin barış, refah ve istikrarından taviz vermeden, Cumhur İttifakı’nın ilkeleri çerçevesinde, birlik ve beraberlik içinde, 2023 hedeflerimize yürüyeceğiz” diye önümüzdeki döneme ilişkin rotaya işaret etti.

İş dünyasından mesajlar

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yenilenen seçim sonuçları üzerine iş aleminden de açıklamalar yapıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD Genel Başkanı Abdulrahman Kaan, “Arkada bıraktığımız yerel seçimler sonrası artık hedefimiz, ekonomik istikrar, kalkınma ve sosyal refahın sağlanması olmalıdır. 4,5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, ekonomik reformların netleşmesi, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması ortak gayemiz olmalıdır. MÜSİAD olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ve çizdiği istikametin tam destekçisi olarak güçlü Türkiye yolunda yürümeye devam edeceğiz” mesajı verdi.

“Önemli bir demokrasi sınavı geride bırakıldığını” belirtilen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİ- AD) açıklamasında, “Yeni dönemde iş dünyası da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecektir” dendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Seçim sonuçları, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Seçimler artık geride kaldı, ülkemizin geleceğine, ekonomiye odaklanma ve daha çok çalışma zamanı” değerlendirmesinde bulundu.

İmamoğlu’nu tebrik eden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, “Bu günden sonraki hedefimiz; sosyal, siyasal, ekonomik ve demokratik standartları daha da yüksek bir Türkiye için, hep birlikte çalışmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın ise, “Odağımız, ülkemizin 100’üncü yılına güçlü bir ekonomi ile girmek olmalı, ülkemizin rekabet gücünün artırılması için hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz” dedi.