Kadim değerler Avrupa yolunda

Kadim değerlerin güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor.
Kadim değerlerin güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor.

Anadolu topraklarının kültürel mirası olan geleneksel çinicilik (İznik), Kakmacılık (sedef kakma), keçecilik, taş işlemeciliği ve yorgancılık zanaatları Avrupa’da tanıtılacak. Türkiye Tasarım Vakfı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen “kadim anadolu zanaatlarından güncel tasarımlara” adlı proje ile kaybolma riski altındaki anadolu sanatları, geleceğe taşınacak.

Kaybolma riski altındaki Anadolu zanaatlarını geleceğe taşımak için başlatılan proje kapsamında Anadolu topraklarının kültürel mirası olan geleneksel çinicilik (İznik), kakmacılık (sedef kakma), keçecilik, taş işlemeciliği ve yorgancılık zanaatları Avrupa’da tanıtılacak. Türkiye Tasarım Vakfı’nın Brumen Foundation ve Geleneksel Sanatlar Derneği ortaklığı ile yürüttüğü ve kültürlerarası iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen projeyle, kadim değerlerin güncel tasarımlarla birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor.

‘Her üreticinin bir tasarımcısı olmalı’

“Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında finanse edilen ‘Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara’ projesinin lansmanı 5 Kasım’da Atlas Sineması’nda gerçekleştirildi. Tasarımda anılmadan üretimde ön plana çıkılamayacağını belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Eğer Türkiye markalaşacaksa her üreticinin bir tasarımcısı olması lazım. Tasarımda adımızdan söz etmeden üretimde ön plana çıkamayız. İnsanın teknolojik gelişmelerden sonra yapacağı en önemli şey tasarlamak. Kadim Anadolu zanaatlarının devam ettirmek çok önemli. Bunları yaşatmamız gerekiyor. Bunu tasarımla birleştirip tüm dünyaya tanıtmak çok değerli” dedi.