Kadınlar ışıldayan parmaklardan yana

Pırlanta.
Pırlanta.

Babadan oğula geçerek günümüze kadar gelen kuyum mesleğinde geleneksel yapı yıkıma uğramadan devamlılığını sağlamıştır. Kuyum sektörü tarihi geçmişinin yanı sıra, sahip olunan kıymetli madenlerin işlenmesiyle de ülkenin ekonomisine katma değer sağlamıştır. Araştırma şirketi Areda Piar, “Benim Markam” modeliyle bu tarihi sektörü ele alarak Türk halkının kuyum tercihlerini inceledi. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 77,4’ü takısını kendisi satın alıyor.

Kuyumculuk, geçmişi milattan önceki dönemlere dayanan köklü sektörlerden birisidir. Anadolu’da hüküm sürmüş olan medeniyetlerin hepsi kendi takı stillerini geliştirmiştir. En önemli mücevherat stilini Anadolu’ya getirenler ise Selçuklular olarak kabul görmüştür. Osmanlı İmparatorluğu’nun büyümesiyle birlikte kuyum sektörü İstanbul’da yükselişe geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise dünyanın en önemli mücevherat merkezleri arasında yer almıştır.

Kadınlar takı seçimini kendisi yapıyor

Türk kültüründe ve dünya genelinde güvenli bir liman olarak bilinen altın, günümüzde revaçta olan yatırım araçları arasında yer alıyor. Çünkü altın aynı zamanda kadınlar için vazgeçilmez bir süs eşyası. Güzel görünerek paranın değerlenmesini izleme imkânı, hem kadınları hem de erkekleri kuyum sektörüne yöneltiyor. Araştırmaya göre altın kolye, küpe, bileklik gibi süs eşyalarına sahip olan kadınların yüzde 77,4’ünün takısını kendisinin satın aldığı, yüzde 15’inin ise takısını eşi tarafından satın aldığı görülüyor.

Kuyum sektörü ve sevgililer günü

Kuyum denince ilk akla gelen Kapalı Çarşı, sektörün birinci adresi olarak kabul edilir. Parasını kuyuma yatırarak değerlendirmek isteyenlerin, yeni evlenecek çiftlerin ve sevdiğine takı alacakların uğrak yeridir. Şubat ayının en önemli günlerinden olan 14 Şubat sevgililer gününün yaklaşmasıyla eşi ya da sevgilisi olan hemen herkesin içi kıpır kıpır olmaya başladı bile. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 86,2’si sevgililer günü tarihini biliyor ve yüzde 31,5’i bu güne özel kutlama yapıyor.

Tüm özel günlerde olduğu gibi insanların birbirlerine verdiği önem ve değeri anlatmanın en kolay ve mutluluk verici yollarından birinin hediyeleşmek olduğu kesin. Sevgililer gününde de çiftlerin yüzde 42,2’sinin birbirine hediye almayı planladığı görülüyor. Araştırmaya göre sevgililer gününde tercih edilecek hediyelerin en başında yüzde 19,9’u ile kıyafet yer alıyor. Yüzde 17,4’ü hiçbir şey almayacağını belirtirken, yüzde 17,2’si kuyum/mücevher/değerli taş tercihini yapacağını belirtiyor. Yüzde 13’ü ise çiçek almayı planlıyor.

Işıldayan parmaklar

Altın hiçbir zaman değerini kaybetmeyip özellikle de kadınlar için hep özel bir yere sahip olmuştur. Kadınların kendilerini hep özel hissetmelerini sağlayarak parmakların ışıltısını artırıyor. Araştırmada tüketicilere ne tür kuyum, mücevher ve değerli taş almayı planlıyorsunuz diye sorulduğunda tüketicilerin yüzde 50,1’i yüzük almayı planladığını belirtiyor. Sevginin sonsuzluğunu simgeleyen, verilen karşılıklı sözlerin görünen yüzü olan yüzükleri sırasıyla; yüzde 22,4 ile kolye, yüzde 14,6 ile küpe, yüzde 12,4 ile bileklik ve yüzde 0,4 ile saat takip ediyor.

Lider: Zen Phediyırlanta

Araştırmanın kilit noktasını oluşturan Benim Markam skoruna göre en yüksek skor 18 ile Zen Pırlanta’ya ait iken, onu takip eden Altınbaş 17,9 ile ikinci sırada yer alıyor. Atasay 17,7 ile üçüncü, Koçak 17,6 ile dördüncü, Bluediamond 10,1 ile beşinci, Gülaylar 10,1 ile altıncı, Favori 8,7 ile onuncu sırada yer aldı.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 13-18 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Kuyum Tercih araştırmasına 384 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.