Katlanabilir telefonlar

Yılın teknolojik fiyaskosu.
Yılın teknolojik fiyaskosu.

Samsung ve Huaweı’nin tanıttığı katlanabilir ekranlı telefonlar, teknoloji dünyasında henüz piyasaya çıkmadan tüketicileri heyecanlandırdı. Ancak katlanabilir telefonlar ile ilgili yaşanan sorunlar hem üreticileri hem de tüketicileri hayal kırıklığına uğrattı.

Katlanabilir ekranlı telefonlar ile ilgili ilk söylentiler 2015 yılında ortaya çıktı. Samsung’a ait bazı patent görsellerinin sızdırılmasının ardından Güney Koreli teknoloji devinin yeni bir akıllı telefon üzerinde çalıştığı kesinleşti. Ancak Samsung’un katlanabilir ekrana sahip ilk modelini tanıtması uzun zaman aldı. Ekranı katlanabilir Samsung Galaxy Fold modeli, ilk olarak 26 Nisan’da piyasaya sürüldü. Ancak ön sipariş aldığı telefonun ekranında yaşanan sorunlar nedeniyle firma, söz konusu modeli geri çekme kararı aldı. Samsung Galaxy Fold’un sorunu ekranı üzerinde yer alan plastik film çıkarılınca ortaya çıkıyordu. Plastik film çıkarılınca ekranın kullanım dışı kalması sorununun büyümesinin ardından, firma kendi internet sitesi üzerinden ve AT&T ile Best Buy gibi sitelerden aldığı ön siparişleri iptal etti.

Samsung CEO'sundan katlanabilir telefon itirafı

Akıllı telefon devi Samsung, katlanabilir Galaxy Fold’u duyurduğunda akıllı telefon pazarına yeni bir heyecan geldi. Ancak yaşanan sorunlar üzerine ertelenen Galaxy Fold için Samsung CEO’su Dj Koh, “Birçok detayı kaçırdık ve acele ettik” diye öz eleştiri yaptı. Galaxy Fold modeliyle ilgili yaşanan sıkıntılardan utanç duyduğunu söyleyen Dj Koh, durumu kurtarmak için 2 binden fazla cihazı test ettiklerini belirtti. Koh, telefonun piyasaya çıkması için acele ettiğini, cihazı henüz hazır olmamasına rağmen çıkarmak için ısrarda bulunduğunu itiraf etti. Samsung şimdilerde bu fiyaskoyu toparlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Katlanabilir telefon üreticilerinden ses yok

Sorun yaşayan tek katlanabilir telefon Samsung Galaxy Fold değil. Dünyanın en büyük ikinci cep telefonu üreticisi Huawei de katlanabilir Mate X cihazını geçtiğimiz Şubat ayında tanıttı. Ancak cihaz ömrü hakkındaki endişelerini öne sürerek çıkış tarihini erteledi. Son yıllarda büyük bir satış grafiği yakalayan Çinli Xiaomi firması ise 2018 yılında katlanabilir bir model tanıtmıştı. Üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen firma yetkilileri katlanabilir telefonlar konusunda sessiz kaldı.

Gelecekte neler olabilir?

Akıllı telefon dünyasında bu yılın en dikkat çeken yeniliği olan katlanabilir ekranlı telefonlarla ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı. Buna göre her ne kadar ekrandaki sorun giderilse de katlanabilir ekranlı telefonların küresel ölçekte satışlarının 2023 yılında ancak 30 milyonu bulması bekleniyor. ABD merkezli araştırma kuruluşu gartner’ın yaptığı analize göre 5 yıl sonra ulaşılabilecek olan bu 30 milyonluk satış rakamı, üst seviye telefon satışlarının yüzde 5’ine karşılık geliyor. Toplam telefon satışları dikkate alındığında ise 2023 yılında katlanabilir telefonlar, pazarda yüzde 1.7’lık bir paya ulaşabilmesi bekleniyor.