Kripto para için karar yakın

Arşiv
Arşiv

Merkez Bankaları, Nisan ayında dijital para gündemiyle toplanıyor. Dünyanın önde gelen altı Merkez Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) gelecek ay Washington’da kripto para için karar verecek. Çin Merkez Bankası da dijital para biriminin üst düzey çalışmalarını tamamladığını duyurdu.

Dünyanın önde gelen altı merkez bankası; İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Avrupa Merkez Bankası (ECB), İsveç Ulusal Bankası, Kanada Merkez Bankası, İsviçre Ulusal Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) liderleri, ‘dijital para’ gündemiyle toplanıyor. Küresel merkez bankaları, dijital para birimlerine güvenmenin olası etkilerini inceleyeceği bir grubun parçası olarak, Nisan ayında bir araya geliyor. Kripto para kullanımını değerlendirmeye alan merkez bankaları çalışma grubu, Washington’da, kripto para başta olmak üzere dijital paranın geleceğini tartışacak ve bir karara bağlayacak.

Daha ayrıntıya girecek olursak, merkez bankası tarafından oluşturulacak bir dijital paranın (central bank digital currency / CBDC) olası etkileri bu toplantıda tartışılmış olacak. Ayrıca dijital paranın sınır ötesi anlaşmalarda kullanımı ve güvenlik konuları ele alınacak. Söz konusu toplantılar, BoE Başkan Yardımcısı Sir Jon Cunliffe ile ECB eski yönetim kurulu üyesi Benoit Coeuré başkanlığında yapılacak.

Washington’daki toplantıda alınacak kararlardan en önemlisinin sinyali, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy de Galhau’in geçen ay yaptığı açıklamadan alındı. Galhau, “para birimlerinin gizli olamayacağını” ve bu sebeple dijital para birimlerinin kontrolünde özel şirketler yerine merkez bankalarının olması gerektiğini söyledi. Kredi kartı da normalde dijital para, bu toplantıda kripto kontrolünün kimde olması gerektiği netlik kazanacak.

Çin Merkez Bankası üst düzey çalışmalarını tamamladı

Halihazırda, başta Birleşik Krallık olmak üzere ülkeler; dijital bir para birimini finansal sistemlerine ne şekilde uygulayabileceğinin arayışı içinde çalışıyorlar. Çin Merkez Bankası (PBoC) ise “üst düzey” dijital para birimleri çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. PBoC’nin resmi WeChat hesabı üzerinden. merkez bankasının kendi kripto para birimine yönelik yapılan çalışmaların detaylarını paylaştı. Banka açıklamasında, dijital para biriminin “üst düzey” tasarım, teknoloji standardı, işlevsellik araştırmaları ve alt sistem denemelerinin tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, bankanın “dijital para birimine yönelik sağlam çalışmalarına devam edeceği ve küresel dijital para birimleri girişimlerinin yakından takip edileceği” vurgulandı.

PBoC Başkan Yardımcısı Fan Yifei, üst düzey tasarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından, söz konusu dijital para biriminin resmi olarak piyasaya sürülmesinden önce bankanın dijital para birimini, seçilecek birkaç coğrafi bölgede denemeye sunacağını söyledi.

Kripto para iki yıl içinde yaygınlaşabilir

Almanya merkezli yatırım bankası Deutsche Bank ise yayınladığı üçüncü kripto para raporunda, yeni bir dijital para birimininin elektronik ödemelerin kolaylığı ve nakit ödemelerin gizliliğini birleştirerek gelecek iki yıl içinde “yaygın” olarak kullanılabileceğini duyurdu.

Banka raporunda, merkez bankaları tarafından oluşturulacak dijital para birimleri (CBDC) ile ilgili de merkez bankalarının herkes için kazanç sağlayacak hesaplar açabileceği belirtilirken, ticari bankaların “bankalara hücum etmek zorunda kalmayacakları” vurgulandı.

Merkez Bankalarına uygulama kılavuzu

Dijital para birimlerine yönelik yeni uygulama kılavuzu ise İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) ortaya kondu. Kılavuz, dünyanın önde gelen bazı merkez bankalarıyla birlikte merkez bankaları tarafından oluşturulacak dijital para birimlerine (central bank digital currency / CBDC) rehberlik edecek. WEF’in söz konusu uygulama kılavuzunun yasa yapıcılara, CBDC’lerin olası yararlarını göstermesi ve tasarımında yardımcı olması hedefleniyor. WEF Blockchain ve Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) Başkanı Sheila Warren, kılavuzla ilgili olarak, “Merkez bankalarının küresel ekonomide oynadıkları kritik roller düşünüldüğünde, blockchainle oluşturulanlar dahil olmak üzere merkez bankaları tarafından uygulanacak herhangi bir dijital para birimi yerel ve uluslararası düzeyde büyük etki yaratacaktır. Merkez bankalarının bu doğrultuda, olası fırsatlar ve risklerin kapsamlı analizini yaparak dikkatle ilerlemeleri büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Kripto paranın, para otoriteleriyle uyumlu bir gelecek arayışına ilişkin bir düzenleme de Singapur’da hayata geçirildi. Önceki ay uygulamaya alınan Ödeme Hizmetleri Yasası, Singapur Para Otoritesi’ne siber güvenlik risklerinden para aklama ve terör finansmanına kadar resmi denetim gücü veriyor. Söz konusu yasa dijital ödemelerden Bitcoin ve Ether gibi “jeton” alım satım işlemlerine kadar çeşitli faaliyetlerle ilgilenen şirketler için ilk kapsamlı düzenleme özelliği taşıyor. Bu kapsamda, dünyanın en büyük kripto borsalarından birinin işletmecisi Binance Holdings Ltd., yeni ödemeler mevzuatı kapsamında Singapur’da faaliyet izni için başvuruda bulundu. Binance kurucu ortağı ve CEO’su Xhao Changpeng, “Başvuruyu yapmış durumdayız. Yerel regülatörlerle yakın temastaydı. Her zaman açık fikirli oldular” dedi. Tokyo merkezli kripto borsa işletmecisi Liquid Group Inc. ve Singapur’da faaliyet gösteren Londra merkezli Luno da lisans başvurusunda bulunma planlarını açıkladı.