Küresel politik

Harita
Harita

Gelişmekte olan piyasalar, alternatif büyüme alanları arayan işletmeleri çekmeye devam ediyor. Bu türdeki ekonomilerde, hükümet müdahalelerine veya müdahale edilmemesine bağlı olarak varlıklar, sözleşmeler ve krediler olumsuz etkilenebilir.

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini tarafından kurulan bağımsız araştırma şirketi olan Roubini Global Economics (RGE) ile Aon'un 2004’ten beri ortaklaşa hazırladıkları Politik Risk Haritası’na göre son üç yıla oranla politik risklerde azalma gözlemlendi.

Riskini azaltan ülkeler ağırlıklı olarak Asya’da, risk puanını en fazla düşüren ülke ise Çin.

Risk Puanı iyileşmelerinin büyük bir kısmını küçük, petrol ithalatı yapan ülkeler oluşturdu. Düşük enerji maliyetleri, satın alma gücü ve tüketici desteğindeki artışlar, buna katkıda bulunan ana faktörler oldu. Petrol üretimi yapan birçok ülke, hükümetin ödeme yapmaması ve döviz transferi risklerinde artışlar yaşadı.

Çalışma her yıl aralarında IMF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler'in de bulunduğu kabul görmüş veri kaynaklarından alınan 168 farklı veri seti kullanılarak hazırlanıyor.

Riskler azalıyor

2016 Beklentileri

Rapora göre 2014 ve 2015 dönemindeki risklerin büyük kısmı 2016’da da etkili olacak. Uluslararası terör gruplarının yıkıcı yükselişinin devam edeceği öngörülen haritada, 2016 için,

 zayıf global büyüme,

 değişen ticaret modelleri,

 para politikası uyuşmazlıkları,

 faiz oranlarının yavaş bir şekilde normale dönmesi, beklentilerinin altı çiziliyor.

 Çin’de büyüme oranları daha da düşerken Rusya ekonomisi daha istikrarlı olacak. Brezilya ve Venezuela ekonomilerinde ise daha fazla daralma bekleniyor.

 Bağımsız Devletler Topluluğu’nda düşük emtia fiyatları ve zayıf büyüme politik riske katkıda bulunuyor.

 Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da petrol durgunluğu derinleşiyor.

 Latin Amerika ülkelerinde Arjantin ve Kolombiya hariç daralma bekleniyor.