Makro ihtiyati tedbirler devrede

Arşiv.
Arşiv.

Ekonomik istikrar amacıyla hükümet tarafından alınan yeni kararlar uyarınca konut kredi oranlarında ve kredi kullanım şartlarında değişikliğe gidildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan konut kredilerine yönelik karar gereğince, 1’inci ve 2’nci el konutlar için kredilendirmede oranlar farklılaştı. Buna göre 10 milyon TL üzeri konutlarda kredi imkânı olmazken, 1 ila 5 milyon TL arasındaki konutlarda yüzde 70, 2 milyon TL altında ise yüzde 90 olarak belirlendi. Bu kararla kredi imkânlarının daraltılması ile konut fiyat artışının kontrol altına alınması hedefleniyor.

Bunlarla birlikte 1’inci ve 2’nci el konutlarda kredi değer oranı da farklılaştı. Buna göre enerji sınıfı A olan 1’inci el konutlar için kredi değer oranı, konut değeri 2 milyon TL altı için yüzde 90, 2 milyon ve 5 milyon TL arasındaki konutlar için yüzde 70, 5 ve 10 milyon TL arasındakiler için ise azami olarak 3,5 milyon TL olarak belirlendi.

Kredi kullanmak için yabancı kaynaklar TL'ye çevrilmeli

BDDK tarafından alınan yeni karar uyarınca, bağımsız denetime tabi ve 15 milyon TL'den fazla nakit dövizi bulunan işletmeler, miktarın toplam aktiflerinin ya da bir yıllık satış gelirlerinin yüzde 10'unu aşması halinde, TL cinsi ticari kredi kullanamayacak. Kur korumalı mevduat sisteminin bir devamı şeklinde değerlendirilen teşvik ile dövizin kontrol altında tutulması hedefleniyor. Karar ile ilgili yapılan açıklamada Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde finansla istikrarın desteklenmesi de hedefleniyor.