Matruş erkek gözden düşerken...

Dünyada her beş gençten dördü sakal bırakıyor.
Dünyada her beş gençten dördü sakal bırakıyor.

Geçtiğimiz ay popüler haber mecralarında içinde bulunduğumuz dönemin ruhunu ve zevkini yansıtan çok ilginç bir haber yayınlandı.

Habere göre dünyanın bir numaralı tıraş bıçağı markası Gillette, 8 milyar dolarlık bir zarara uğramış. Zararın sebebi, markanın kötü yönetilmesi, rakiplerin kıyıcı rekabeti, finansal darboğaz gibi bilindik faktörler değil. Yalnızca bir markayı değil, koca bir kategoriyi tarihe gömecek global bir eğilimle karşı karşıyayız.

Gillette yetkilileri tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, zararın esasen son dönemde gençler arasında sakal bırakmanın moda olmasından kaynakladığı dile getiriliyor. Buna göre dünyada her beş gençten dördü sakal bırakıyor. Haberlere göre Brad Pitt, Leonardo Di Caprio gibi matruş starların devri geçiyor, onların yerini Jake Gyllenhaal, Drake gibi sakallı veya en azından kirli sakallı yeni nesil yıldızlar alıyor.

Muhteşem yüzyıl faktörü

  • Bizde de hikaye, Muhteşem Yüzyıl dizisi ile başladı aslında. Halit Ergenç, Okan Yalabık, Mehmet Günsür, Ozan Güven, Burak Özçivit gibi popüler ve yakışıklı yıldızların gür sakallarla ekranda arzı endam etmeleri bütün dengeleri alt üst etti.

Bugün mecburiyetten tıraş olanlar hariç memlekette matruş erkek bulmak neredeyse imkansız. Hipster’ların da diğer kanattan destek vermesiyle, sakal cephesi epey genişlemiş ve güçlenmiş durumda.

Bunun gelip geçici bir hal olduğunu sanmıyorum. Yalnızca matruş değil, sözgelimi kravatın da o eski güzel günlerini geride bıraktığı kanaatindeyim. Sakallı ve kravatsız erkek profilinin gelip geçici bir moda değil, uzun ömürlü bir çağ normali olacağını tahmin ediyorum. Tıraşlı erkeğin, demodelik bir yana komik duruma düşeceği günler de uzak değil.

2005 yılında 57 milyar dolar gibi büyük bir rakamla 118 yıllık dev Gillette markasını satın alan Procter & Gamble böyle bir geleceği hiç beklemiyordu muhtemelen. Pazarlama ve marka konusunda dünyanın en parlak beyinlerini istihdam eden, sayısız danışmanlık alan P&G gibi bir devin başına gelen bu vaka, tüm markalara bir şeyler söylüyor: Gelecekte ayakta kalabilmek için yalnızca kategorinizdeki diğer oyuncularla rekabet etmeniz yetmiyor, zamanın ruhunu iyi takip etmeniz, bu ruha yön vermeniz ve içinde bulunduğunuz kategoriyi de ayakta tutmanız şart!

‘Gillette bundan sonra ne yapabilir?’ diye sorulduğunda akla gelen ilk seçenek olarak sakalsız yüzleri yeniden havalı bir şeye dönüştürmeye çalışmak, epey zor ve sonu çıkmaz bir yol olabilir. Kadın ürünlerine odaklanmak ya da diğer vücut tüylerine yönelmek gibi ürün genişletme hamleleri de akla geliyor elbette ama galiba Gillette’in muhteşem yüzyılı sona erdi.