Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik, küresel zorlukların önlenmesine yardımcı olmanın ötesinde, iş başarısını artırabilir.
Sürdürülebilirlik, küresel zorlukların önlenmesine yardımcı olmanın ötesinde, iş başarısını artırabilir.

Küresel salgın, çevre, insan ve ekonomi arasındaki derin bağlantının ne kadar önemli olduğunu öne çıkardı. Devletlerin ve şirketlerin attıkları her adımın çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğe olan etkisi artık herkes tarafından kabul edilen bir gerçek.

Doç. Dr. Kadir Tuna.
Doç. Dr. Kadir Tuna.

Birçok şirket sürdürülebilirliği iş stratejilerine entegre ediyor. İş dünyasında sürdürülebilirlik, çevreyi, toplumu veya bir bütün olarak toplumu olumsuz etkilemeden iş yapmayı ifade eder. İş dünyasında sürdürülebilirlik genellikle iki ana kategoriye hitap eder: İşletmenin çevre üzerindeki etkisi ve iş dünyasının toplum üzerindeki etkisi. Sürdürülebilir bir iş stratejisinin amacı, bu alanlardan en az birinde olumlu bir etki yaratmaktır. Şirketler sorumluluk almadığında, bunun tersi gerçekleşebilir ve bu da çevresel bozulma, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik gibi sorunlara yol açabilir.

Sürdürülebilirliğin mali tabloya yansıması

Sürdürülebilir işletmeler, iş kararları verirken çok çeşitli çevresel, ekonomik ve sosyal faktörleri göz önünde bulundurur. Bu kuruluşlar, kısa vadeli karların uzun vadeli yükümlülüklere dönüşmemesini sağlamak için faaliyetlerinin etkisini izler. Birçok başarılı kuruluş sürdürülebilir iş uygulamalarına katılır, ancak hiçbir iki strateji tam olarak aynı değildir. Sürdürülebilir iş stratejileri, daha büyük iş hedeflerine ve kurumsal değerlere bağlı olduklarından her kuruluşa özgüdür. Örneğin, iş dünyasında sürdürülebilirlik üretim sürecinde sürdürülebilir malzemeler kullanmak ya da sera gazı emisyonlarını azaltmak için tedarik zincirlerini optimize etmek, anlamına gelebilir.

Sürdürülebilirlik, küresel zorlukların önlenmesine yardımcı olmanın ötesinde, iş başarısını artırabilir. Günümüzde birçok yatırımcı, bir kuruluşun etik etkisini ve sürdürülebilirlik uygulamalarını analiz etmek için çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) ölçümlerini kullanıyor.

Devamı Z Raporu 38. Sayısında