Teknofest ilham ve güven verdi

Teknofest.
Teknofest.

‘Milli teknoloji hamlesi’ne tanık olmak isteyen yüzbinlerce insan coşku ve heyecanla Teknofest alanına akın etti.

Baykar.
Baykar.

Dünyanın en büyük teknoloji festivaline katılım bu yıl rekor kırarak 1 milyon 720 bin kişi oldu. 17-22 Eylül 2019’da altı gün boyunca Atatürk Havalimanı’nda yapılan festivale katılanlar bir yandan Türkiye’nin teknolojide geldiği noktayı inceleme fırsatı bulurken diğer yandan gösteri uçuşları, konser, atölyeler ve yarışmalarla coşkuyu zirvede yaşadı.

Teknoloji ve gençler TEKNOFEST’te bir aradaydı. Gençler, teknoloji sevdalıları, bilim insanları ve araştırmacıların katıldığı TEKNOFEST, Akıncı ve Su 35 uçaklarının sergilendiği özel bir etkinlik oldu. 2018’de 16 başlıkta 4 bin 200 takım, 20 bin yarışmacı ve 2 bin 500 finalist ile etkinliklerin gerçekleştiği TEKNOFEST’te bu yıl 81 ilin tamamından ve 122 ülkeden katılımcı geldi. Bu yıl 19 yarışma alanı ve ilave 6 yeni başlıkta 17 bin 400’e yakın takım ve 2 bin finalist, 50 bin yarışmacı başvurusu ve 10 bin finalist ile TEKNOFEST rekor kırdı.

Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) birbirinden üstün, yüzde 100 yerli pek çok iddialı çözüme ev sahipliği yaptı. Ziyaretçiler, alanda Türk Hava Kuvvetleri’nin A400 M uçağı, C160 askeri nakil uçağı, Türk Kara Kuvvetleri’nin CH-47 ve Sikorsky helikopterleriyle F4 2020 savaş uçağı, KT1 ve T38 eğitim uçaklarının yanı sıra Sahil Güvenlik CN-235 MSA uçağı ile jandarma ve polis helikopterlerini yakından inceleme imkanı buldu.

Sergilenen araçlar içerisinde Milli Muharip Uçağı, Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı, milli uçan araba Cezeri, mayına karşı korunaklı araç Kirpi, bomba imha robotları Ertuğrul ve Kaplan, çok motorlu insansız hava aracı Serçe, Altay tankı, özel operasyon aracı, su altı arama kurtarma timi aracı, taktik tekerlekli araç ve yerli tasarım sürücüsüz elektrikli araç da yer aldı.

Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi.
Recep Tayyip Erdoğan ve ailesi.

ASELSAN’ın geliştirdiği keşif, gözetleme ve istihbarat görevleri başta olmak üzere çeşitli görevlerde kullanılacak olan Serçe-2 ; ASELSAN ve Katmerciler tarafından geliştirilen ikinci nesil Uzaktan Kumandalı Araç Platformu (UKAP); insanların girmesinin istenmediği ama insanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda kullanılabilmesi amacıyla geliştirilen dört bacaklı robot “Surkan”, “Ateş Kuşu” olarak bilinen CL-215 tipi yangın söndürme uçağı ve pek çok özel ürün TEKNOFEST’te meraklıları ile buluştu. Katılımın ücretsiz olduğu festivalle Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi hedefleniyor.