Türkiye liderliğe oynuyor

Türkiye’nin ilk 9 aylık ihracatı 4 milyar doları aştı.
Türkiye’nin ilk 9 aylık ihracatı 4 milyar doları aştı.

Küresel mücevher sektörü pandeminin etkilerini hızla geride bıraktı. Pandeminin neden olduğu küresel tedarik zincirindeki kırılma Türkiye için avantaja dönüştü. Hızlı termin ve kesintisiz üretim küresel mücevher sektöründe de Türkiye’yi liderliğe taşıyor. Türkiye yıl sonu 7,5 milyar dolarlık ihracat hedefiyle dünya mücevher devi İtalya’nın tahtını sallıyor.

Pandemi küresel mücevher sektöründe de büyük değişime kapı araladı. Normalleşmeyle birlikte yükselişe geçen talebe hızla yanıt veremeyen ana üretici ülkeler küresel rekabette geride kaldı. Üretimi aralıksız sürdüren Türkiye ise büyük ölçüde bu ülkelerin boşluğunu doldurdu, ve liderliğe doğru ilerliyor. Türkiye’nin ilk 9 aylık ihracatı 4 milyar doları aştı. Türkiye’nin ihracatındaki artışın arkasında fiyat avantajı ve hızlı termin süresi yatıyor. Zira İtalya 8 hafta termin süresi verirken Türkiye’nin termin süresi ise 1 hafta.

İhracat büyümesi en hızlı sektörlerden biriyiz

Burak Yakın.
Burak Yakın.

Dünyada üretici ihracatçı ülkeler arasında ilk üçte yer alan Türkiye’de mücevher ihracatı, eylül ayı itibarıyla 4 milyar doları aştı. Geçen yıl 6.7 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiren sektör, bu rakamı 2022 yılı sonunda 7,5 milyar dolara taşımaya hazırlanıyor. Yeni pazarlara ulaşarak Türk mücevherini dünyada hakettiği noktaya ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “İhracat büyümesi en hızlı olan sektörlerden biriyiz. Özellikle işlenmiş ürün kategorisinde artış var, bu da bizi çok mutlu ediyor. Ülkemizin dünya kuyumculuk sektöründe fark yaratmasına ve liderliğe ulaşmasına katma değerli ürünlerin etkisi büyük olacaktır” dedi. Yakın, pandemi sonrasında ertelenmiş talebin karşılanarak sektörün hızla toparlandığını ve diğer sektörlere göre daha az zarar gördüğünü ifade ediyor.

2022 yılının ilk dokuz aylık döneminde en yüksek mücevher ihracatı yüzde 65’lik artış ve 773 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapıldı. Onu yüzde 18’lik artış ve 734 milyon dolarlık ihracatla ABD, yüzde 35’lik artış ve 408 milyon dolarla Hong Kong takip etti. Dördüncü sırada 256 milyon dolarlık ihracatla Irak, beşinci sırada ise 206 milyon dolarlık ihracatla İsrail yer aldı.

Sektörde istihdam açığı var

Çarkların hızla döndüğü ve yüksek ihracat rakamlarına sahip olan sektör, yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak artan küresel talebi karşılamaya çalışan üretimde istihdam açığı yaşanıyor. Sektör temsilcileri bu açığın 10-15 bin civarında olduğunu belirtiyor.