Yemek kiti abonelikleri yaygınlaşıyor

İsrafı önlemek ve insanların hayatını kolaylaştırmak.
İsrafı önlemek ve insanların hayatını kolaylaştırmak.

İş hayatının yoğun temposunda market alışverişine ve yeni tarifler araştırmaya zaman bulamayan ama sağlıklı ve leziz yemekler pişirmek isteyen birçok insan var. Bunu gözlemleyen girişimcilerin oluşturduğu sistem vakit kaybının önüne geçiyor. Yemek kiti aboneliği, hazır gıdadan hoşlanmayan ve mutfaklarında yemek pişirmeyi deneyimlemek isteyenlerin ışını kolaylaştırıyor.

Avrupa ve Amerika’da ‘meal kit subscription’ diye bilinen ve oldukça yaygın olan yemek kiti aboneliği, Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. 2008’de İsveç’te doğan iş modeli Türkiye’de adrese yemek teslimi olarak uygulanıyor. Mutfakta eksik malzeme ve tarif arama gibi sorunları ortadan kaldıran girişiminin temel amacı, yoğun çalışanların iyi malzemeye kolay ulaşmalarını sağlayarak, alışverişe harcanan zamanı azaltmak, israfı önlemek ve insanların hayatını kolaylaştırmak.

İsrafı önlüyor

Dünyada yeni bir akım haline gelmiş olan evlere servis kitleri, evlerinde yemek yapanların gıda malzemelerini israf etmeden, porsiyonlanmış malzemeleri kullanılmasını sağlıyor. Bu sayede ihtiyaç fazlası gıda alınması önleniyor. Türkiye’de öne çıkan girişimler, ŞefGibi, Taze Şef ve Gram Evde. Haftalık abonelik sistemiyle çalışan şirketler adrese yemek kiti teslimatı yapıyor. Yemek kiti aboneliği sistemiyle çalışan girişimler birçok farklı yemeğin malzemelerini tam kullanılacak ölçülerle paketliyor ve pratik tarif kartları ile birlikte izolasyonlu özel paketlerle gönderiyor. Yurtdışında bu konuda öne çıkan firmalar SimplyCook, HelloFresh, Blue Apron, Marley Spoon, Freshly, Green Chef, Dinnerly, Plated ve Home Chef. Geçtiğimiz aylar-da 4,5 milyon pound yatırım alan abonelik temelli yemek tarifi girişimi SimplyCook, İngiltere merkezli. Girişim, HelloFresh, Gousto ve Marley Spoon gibi diğer tarif veya yemek kitlerinden farklı olarak, tarifleri yiyeceklere çevirmek için gereken tüm taze malzemeleri göndermiyor. Bunun yerine, yemeği pişirmek için gereken otlar, baharatlar, soslar ve diğer ekstraları içerik kitleri olarak adlandırıyor ve onları gönderiyor. Geri kalan malzemeler için ise SimplyCook’un tarif kartlarına bakmak gerekiyor.

  • Evde sağlıklı yemek pişirmek isteyenler içi
  • Abonelik sistemiyle çalışan girişimle, alışverişle ve tarif bulmakla vakit kaybetmek istemeyen insanların adreslerine yemek hazırlama kitleri gönderiliyor. Yani yapmak istediğiniz yemeklerin porsiyon olarak malzemeleri ve tarifleri ayağınıza kadar geliyor. Bu sayede yarım saatte lezzetli ve sağlıklı yemek pişirmek mümkün hale geliyor. İnsanlar genellikle pişmiş hazır yemeğin eve gelmesine alışık. Fakat yemek kiti aboneliği yeni bir girişim. Mutfakta geçirilecek zamanı keyifli bir hale getirmeyi amaçlayan sistemde tüketiciler kendilerine uygun seçtikleri menüleri evlerinde pişiriyor. Et, sebze ve diyet menüleri sürekli güncelleniyor. Böylece her hafta farklı mutfaklardan yemek deneyimlenebiliyor.