Zhou: Türkiye teknoloji üssü oluyor

Oppo Türkiye Genel Müdürü Weijian Zhou.
Oppo Türkiye Genel Müdürü Weijian Zhou.

Türkiye, dünyaca ünlü akıllı telefon markalarının üretim üssü haline geliyor. Pek çok marka Türkiye’de fabrikasını kurdu, üretime geçti. O markalardan biri de Oppo. Geçtiğimiz aylarda İstanbul’daki fabrikasında üretime başlayan markanın “Made in Turkey” logolu ilk telefonları raflarda yerini aldı. Avrupa pazarında en çok satışı Türkiye’de yaptıklarını ve bölgede Türkiye’ye ayrı bir önem verdiklerini söyleyen Oppo Türkiye Genel Müdürü Weıjıan Zhou, “gelecek dönemde Türkiye pazarında çok daha fazla ürün ile yer almak istiyoruz. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde, diğer ülkelerde yaptığımız gibi türkiye’de de pazar liderlerinden biri olmayı hedeflıyoruz” dedi.

Türkiye; stratejik coğrafi konumu, gelişmiş iç pazarı ve altyapısı, avantajlı teşvik programları ve nitelikli iş gücüyle yabancı yatırımcılar için cazibesini artırıyor. Pandemiye rağmen dünyaca ünlü teknoloji şirketleri de yeni yatırımları için rotasını Türkiye’ye çevirdi. Yılda 10 milyonun üzerinde cep telefonu satışının gerçekleştiği Türkiye, akıllı telefon üreticilerinin de radarına girdi.

Pandemiye rağmen, tüm dünya, uluslararası telefon markalarının Türkiye’deki üretim haberlerine şahitlik etti. Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarının birleşme noktasında dikkati çekiyor ve teknoloji devleri için bölgenin üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

2021’de somut adımlar atan OPPO, dünyada en çok satışa sahip cep telefonu üreticilerinden biri ve Türkiye’ye yatırım kararı aldı. İstanbul Tuzla’da 50 milyon dolarlık tesis kuran ve son yıllarda piyasaya sürdüğü başarılı modellerle adından söz ettiren OPPO, Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı.

Şirket, Tuzla’daki fabrikasında yeni cep telefonu modellerinin Ar-Ge’si, tasarımı ve üretimini gerçekleştiriyor. Bu yatırım ile Türkiye’yi Avrupa bölgesindeki üretim üssü olarak konumlandırdığını söyleyen Oppo Türkiye Genel Müdürü Weijian Zhou, “Pazara girmeden önce yaptığımız araştırmalarda Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunu görüyorduk” diye vurguluyor.

Dünyanın en büyük cep telefonu markalarının Türkiye’deki yatırım kararları ardı ardına geldi. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce Türkiye’yi cazip kılan ne oldu? OPPO, akıllı telefon üretmek için neden Türkiye’yi seçti?

OPPO, yerli topluma vermiş olduğu sözün bir parçası olarak bir süredir Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmayı düşünüyordu. Akıllı telefon pazarında dünya çapında 40’tan fazla ülkede başarılı bir geçmişi ve güçlü hedefleri bulunan, lider akıllı telefon üreticisi OPPO, Türkiye’deki büyümesine paralel olarak bölgeye yatırım yapma kararı aldı.

Tüketicilerimize her zaman en iyiyi sunmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Pandemi döneminde kenara çekilmedik. Aksine dikkat edilmesi gereken tüm hususları yerine getirerek çalışmalarımıza devam ettik. Önümüzdeki dönemde de tüketicilerin ihtiyaçlarına yanıt verecek yenilikçi ürünlerimizle, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

5G konusunda, OPPO Türkiye’ye görevler verildi mi?

OPPO olarak 5G konusunda öncülük yapıyoruz. OPPO 2019’da Swisscom, Ericsson ve Qualcomm ile birlikte stratejik ortaklık kurarak “5G LandingProject”i gerçekleştirdi ve Avrupa’nın ilk 5G bağlantılı telefonu olan OPPO Reno 5G’yi piyasaya sürdü. OPPO’nun iş ortaklarından Turkcell, 5G altyapısı üzerinde yaptığı hız testini ilk kez OPPO Reno 5G ile gerçekleştirdi. Kullanıcı deneyimini beklentinin ötesinde şekillendirmeye çalışan ve 5G’de öncü olan OPPO, 2015 yılında ilk 5G ekibini kurdu. Lider telefon markası o tarihten beri standardizasyon, Ar-Ge ve uygulamalar gibi alanlarda yeni nesil teknolojilere büyük yatırımlar yapıyor.

‘Türkiye operasyonu, içinde yer aldığımız bölgenin en parlak performansını gösteriyor’

OPPO, Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı.
OPPO, Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı.

OPPO, Avrupa bölgesinde en çok satışı Türkiye’de gerçekleştirdi. Avrupa pazarında Türkiye, markanız için nasıl bir öneme sahip? Şirketinizin 2021 planları neler?

OPPO’nun Türkiye operasyonu, içinde yer aldığımız bölgenin en parlak performansını gösteriyor. Farklı zevkler ve ihtiyaçlar için sunduğumuz modellerle Türkiye’de başarılı olacağımıza inanıyorduk. OPPO olarak bugün olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde de Türkiye’de sevilen bir marka olmak istiyoruz.

OPPO olarak 2018 yılının Eylül ayında resmi olarak Türkiye pazarına giriş yaptık. Pazara girmeden önce yaptığımız araştırmalarda Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunu görüyorduk. 2019 yılında gelmek istediğimiz noktaya eriştik. Gelmek istediğimiz noktayı biraz daha açmam gerekirse, kısa sürede tüketicilerden güzel tepkiler aldığımızı ve Türkiye’nin OPPO’yu sevdiğini söyleyebilirim. 2019’da en doğru adımları attık. Bu doğru adımlar da en iyi sonuçları beraberinde getirdi.

2020 yılında OPPO bir cep telefonu üreticisi olmanın çok daha ötesine geçti. Akıllı saatler, kablosuz kulalık modelleri ve bluetooth hoparlör ile ürün gamını çeşitlendirdi. Gelecek dönemde Türkiye pazarında çok daha fazla ürün ile yer almak istiyoruz. Akıllı ürünler adını verdiğimiz bu kategorimizi daha da çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde, diğer ülkelerde yaptığımız gibi Türkiye’de de pazar liderlerinden biri olmayı hedefliyoruz.