"Bu takım Terimspor değil"

A Milli Futbol Takımımız, 2018 Dünya Kupası elemelerinde konuk ettiği Ukrayna ile 2-2 berabere kaldı. Spor yazarları karşılaşmayı değerlendirirken, bazı isimler Milli Takım teknik direktörü Fatih Terim ile ilgili sert eleştirilerde bulundu.

Spor yazarları ve yorumcuları, dün akşam Konya'da oynanan Türkiye-Ukrayna karşılaşmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Yazarlar Milli Takım'ın yeni yıldızı Emre Mor ile ilgili övgüler yağdırırken, frikik pozisyonunda topu Hakan Çalhanoğlu'nun elinden almasını eleştirdi.

Bazı isimler Milli Takım teknik direktörü Fatih Terim ile ilgili ağır eleştirilerde bulundu, Hürriyet yazarı Uğur Meleke “Bu takım Terimspor değil, ulusal takım” derken, Ntvspor yorumcusu Mehmet Demirkol Terim'in maç sonu açıklamalarına gönderme yaparak 'O zaman Türkiye'nin en iyi psikoloğu kimse maça o çıkarsın' dedi.

İşte bazı köşe yazarlarının Türkiye – Ukrayna maçı değerlendirmesi:

Uğur Meleke - Hürriyet
Fatih Terim, önce “Halktan özür dilemeliler” deyip milletin önüne attığı oyuncularını korumayı, fakat 5 Ekim'de hatırlayabildi. Kucaklayıcı olmak yerine ayrıştırıcılığı seçti, kamuoyuna da pek futbol konuşma şansı bırakmadı doğrusu. Çok iyi bir antrenör olan, teknik-taktik bilgisi tartışılamayacak Terim'in, her milli takım döneminde nefretten enerji üretme yöntemi tutmuyor artık. Pekâlâ sevgiden de üretilebilir o enerji. Bu takım Terimspor değil, ulusal takım. Kişisel husumetler değil, milli menfaatler konulmalı ön plana.
Uğur Meleke - Hürriyet Fatih Terim, önce “Halktan özür dilemeliler” deyip milletin önüne attığı oyuncularını korumayı, fakat 5 Ekim'de hatırlayabildi. Kucaklayıcı olmak yerine ayrıştırıcılığı seçti, kamuoyuna da pek futbol konuşma şansı bırakmadı doğrusu. Çok iyi bir antrenör olan, teknik-taktik bilgisi tartışılamayacak Terim'in, her milli takım döneminde nefretten enerji üretme yöntemi tutmuyor artık. Pekâlâ sevgiden de üretilebilir o enerji. Bu takım Terimspor değil, ulusal takım. Kişisel husumetler değil, milli menfaatler konulmalı ön plana.
Hakan Ünsal - Hürriyet
Arda konusu çözülmedikçe de hiçbir şey düzelmeyecek. Çünkü Arda, sıradan ve kısaca konuşup üstü kapatılacak bir oyuncu değil... Onsuz olmaz, çünkü Arda bu takımın lideridir ve herkesin sevdiği bir oyuncudur... Onsuz olmaz, çünkü Arda rakipler üzerinde saygınlığı, etkisi olan ve çekinilen oyuncudur. Onsuz olmaz, çünkü Arda Milli Takım'ın prestijini, gücünü ve imajını yükselten oyuncudur... Onsuz olmaz, çünkü Arda takım içerisindeki gençlerin gelişimine katkı veren oyuncudur...
Hakan Ünsal - Hürriyet Arda konusu çözülmedikçe de hiçbir şey düzelmeyecek. Çünkü Arda, sıradan ve kısaca konuşup üstü kapatılacak bir oyuncu değil... Onsuz olmaz, çünkü Arda bu takımın lideridir ve herkesin sevdiği bir oyuncudur... Onsuz olmaz, çünkü Arda rakipler üzerinde saygınlığı, etkisi olan ve çekinilen oyuncudur. Onsuz olmaz, çünkü Arda Milli Takım'ın prestijini, gücünü ve imajını yükselten oyuncudur... Onsuz olmaz, çünkü Arda takım içerisindeki gençlerin gelişimine katkı veren oyuncudur...
Rıdvan Dilmen - Sabah
Oyunun başında 4 forvet oynamamız ne kadar yanlışsa santrfor yerine orta saha almak o kadar doğruydu... Direnci düşmüş Ukrayna'ya karşı 4'e dönmek doğruydu. Bir de sevimli bir çocuktan bahsetmek istiyorum, yani Emre'den... 90+2'de bir frikik oldu. 90+4'te atılandan 7-8 metre daha yakındı kaleye. "Ben atacağım, ben atacağım" diye topu kaptı, Hakan'ın yüzdesinin çok olduğu bir yerde... Muhtemelen hocanın sesi kısılmıştır, çıldırmıştır kenarda. Emre işgüzarlık yaptı. Hadi işgüzarlık ağır diyelim, çocukluğuna verdim ama futbol her yaş grubu için ciddi bir durum. Hakan için penaltı orası. Aman bir daha bulaşma.
Rıdvan Dilmen - Sabah Oyunun başında 4 forvet oynamamız ne kadar yanlışsa santrfor yerine orta saha almak o kadar doğruydu... Direnci düşmüş Ukrayna'ya karşı 4'e dönmek doğruydu. Bir de sevimli bir çocuktan bahsetmek istiyorum, yani Emre'den... 90+2'de bir frikik oldu. 90+4'te atılandan 7-8 metre daha yakındı kaleye. "Ben atacağım, ben atacağım" diye topu kaptı, Hakan'ın yüzdesinin çok olduğu bir yerde... Muhtemelen hocanın sesi kısılmıştır, çıldırmıştır kenarda. Emre işgüzarlık yaptı. Hadi işgüzarlık ağır diyelim, çocukluğuna verdim ama futbol her yaş grubu için ciddi bir durum. Hakan için penaltı orası. Aman bir daha bulaşma.
Erman Toroğlu - Sabah
Emre Mor kabiliyetli bir oyuncu. Ama birisi ona hakemle fazla oynamamasını söylemeli. Daha da önemlisi frikik pozisyonu var. Sorumluluk alması güzel bir şey. Ama haddini aşması da iyi bir şey değil . Frikik ustası varsa kenara çekilirsin. Aslında bu çocuk belki çok daha iyi olabilir. Ama milli takımdaki bazı ağabeylerinin davranışlarını, hareketlerini ve konuşmalarını görünce o da diyor ki herhalde "Ben de bir haltlar yiyeyim."
Erman Toroğlu - Sabah Emre Mor kabiliyetli bir oyuncu. Ama birisi ona hakemle fazla oynamamasını söylemeli. Daha da önemlisi frikik pozisyonu var. Sorumluluk alması güzel bir şey. Ama haddini aşması da iyi bir şey değil . Frikik ustası varsa kenara çekilirsin. Aslında bu çocuk belki çok daha iyi olabilir. Ama milli takımdaki bazı ağabeylerinin davranışlarını, hareketlerini ve konuşmalarını görünce o da diyor ki herhalde "Ben de bir haltlar yiyeyim."
Levent Tüzemen - Sabah
Emre Mor'un bayıltıcı çalımları, Cenk Tosun'un mücadeleci ruhu, Caner'in bindirmeleri ve Hakan Çalhanoğlu'nun oynama iştahı Milli Takımı ayağa kaldırdı. Milli Takım'ın 2-0 geriden 2-2'yi yakalaması özellikle yeni katılan oyuncular için ciddi bir özgüven kazancı olacaktır. Ancak Milli Takımı öne götürecek iki oyuncu var.. Biri Emre, diğeri Volkan.. Eğer Emre tek oynayacaksa Terim oyunu bu genç yıldızın üzerine kurmalıdır. Çünkü Emre dikine süratlenip çalımlar attığında Ukrayna sallandı.
Levent Tüzemen - Sabah Emre Mor'un bayıltıcı çalımları, Cenk Tosun'un mücadeleci ruhu, Caner'in bindirmeleri ve Hakan Çalhanoğlu'nun oynama iştahı Milli Takımı ayağa kaldırdı. Milli Takım'ın 2-0 geriden 2-2'yi yakalaması özellikle yeni katılan oyuncular için ciddi bir özgüven kazancı olacaktır. Ancak Milli Takımı öne götürecek iki oyuncu var.. Biri Emre, diğeri Volkan.. Eğer Emre tek oynayacaksa Terim oyunu bu genç yıldızın üzerine kurmalıdır. Çünkü Emre dikine süratlenip çalımlar attığında Ukrayna sallandı.
Güntekin Onay - Ntvspor
İlk yarı sahaya çıkan kadro kesinlikle topa sahip olamazdı ve oyunu rakip yarı alanda oynayamazdı. Yapamadı da. Oyunun yönünü değiştirecek, pas yapacak bir oyun kurucudan yoksunduk. Kadroda bunu yapabilecek tek isim olan Çalhanoğlu da kenarda oynayınca sorun yaşadık. Ayrıca pres yaparken de orta alanda saha ve adam paylaşımında ciddi hatalar yaptık. Ukrayna savunmasının önünde oynayan Stapenenko, santrforlarımız rakip stoperlere baskı yapınca savunmanın önünde çok rahat top aldı ve kullandı.
Güntekin Onay - Ntvspor İlk yarı sahaya çıkan kadro kesinlikle topa sahip olamazdı ve oyunu rakip yarı alanda oynayamazdı. Yapamadı da. Oyunun yönünü değiştirecek, pas yapacak bir oyun kurucudan yoksunduk. Kadroda bunu yapabilecek tek isim olan Çalhanoğlu da kenarda oynayınca sorun yaşadık. Ayrıca pres yaparken de orta alanda saha ve adam paylaşımında ciddi hatalar yaptık. Ukrayna savunmasının önünde oynayan Stapenenko, santrforlarımız rakip stoperlere baskı yapınca savunmanın önünde çok rahat top aldı ve kullandı.
Mehmet Demirkol - Ntvspor
"Böyle maç sonu basın toplantısı olmaz. Bu bir röportaj. Çok da bir şeyin söylenmediği bir röportaj. Uzun uzun uzun ve hiçbir şey söylenmiyor. Maç sonrası maçla ilgili şeyler konuşulur. Bizim ilk yarı planımız neydi, neyin peşindeydik sorusunun cevabı,'Bizim oyuncularımız bu olaylardan çok etkilendi.' Olur mu yahu. O zaman Türkiye'nin en iyi psikoloğu kimse maça o çıkarsın. Yani bütün bu ilk yarı bununla değerlendirilebilir mi? Burada çok basit bir soru var. İlk yarıda ne planladık, neden yürümedi?

 Diyecek ki hoca,'Direk oynamayı düşündük. Ama orta sahayı şöyle oynadık. Savunma bunu yapamadı.' falan. Bir futbol analizi yapacak. Dünyanın her yerinde futbol basın toplantıları böyle döner. Sorarsın cevap gelir, 5 dakikada toparlanıp kalkılır gidilir. Bu böyle olmaz. Toplantının bir yerinde dedi ki hata bendeydi dedi, sonra toparladı.'Siz neden sormuyorsunuz?' diyor. Sorarım sormam. O bana kalmış bir şey. Sürekli sen biliyorsun, niye sormuyorsun. O zaman siz söyleyin. Kimse bir şey söylemiyor. Bu doğru bir strateji değil."
Mehmet Demirkol - Ntvspor "Böyle maç sonu basın toplantısı olmaz. Bu bir röportaj. Çok da bir şeyin söylenmediği bir röportaj. Uzun uzun uzun ve hiçbir şey söylenmiyor. Maç sonrası maçla ilgili şeyler konuşulur. Bizim ilk yarı planımız neydi, neyin peşindeydik sorusunun cevabı,'Bizim oyuncularımız bu olaylardan çok etkilendi.' Olur mu yahu. O zaman Türkiye'nin en iyi psikoloğu kimse maça o çıkarsın. Yani bütün bu ilk yarı bununla değerlendirilebilir mi? Burada çok basit bir soru var. İlk yarıda ne planladık, neden yürümedi? Diyecek ki hoca,'Direk oynamayı düşündük. Ama orta sahayı şöyle oynadık. Savunma bunu yapamadı.' falan. Bir futbol analizi yapacak. Dünyanın her yerinde futbol basın toplantıları böyle döner. Sorarsın cevap gelir, 5 dakikada toparlanıp kalkılır gidilir. Bu böyle olmaz. Toplantının bir yerinde dedi ki hata bendeydi dedi, sonra toparladı.'Siz neden sormuyorsunuz?' diyor. Sorarım sormam. O bana kalmış bir şey. Sürekli sen biliyorsun, niye sormuyorsun. O zaman siz söyleyin. Kimse bir şey söylemiyor. Bu doğru bir strateji değil."