Derbinin Anatomisi: Fenerbahçe'nin başında kim olacak?

Fenerbahçe forması giyen Hasan Ali Kaldırım, Galatasaray atağında topu Sofiane Feghouli'den saklıyor.
Fenerbahçe forması giyen Hasan Ali Kaldırım, Galatasaray atağında topu Sofiane Feghouli'den saklıyor.

Süper Lig'de sezonun en heyecanlı iki gecesinden biri geldi çattı. Ligin 11. haftasında Galatasaray sahasında Fenerbahçe'yi konuk edecek. Her iki takımın da sıkıntılı zamanlar geçirdiği derbide gözler eksik ve sakatlara çevrildi. Sarı lacivertli ekipte ayrıca teknik direktör bilmecesi çözüme ulaştı ve derbide Erwin Koeman'ın takımın başında olmasına karar verildi.

Spor Toto Süper Lig 11. hafta mücadelesinde Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. Kritik derbi öncesinde her iki takımın eksikleri göze çarparken, sarı lacivertli takımdaki teknik direktör bilmecesi de şimdilik çözüldü.

MKE Ankaragücü karşısında alınan 3-1’lik mağlubiyetin ardından görevine son verilen Phillip Cocu’nun koltuğuna henüz kimseyi oturtmayan Fenerbahçe, Galatasaray derbisi öncesinde acele bir karar vermekten kaçındı ve şimdilik yardımcı antrenör Erwin Koeman’la yola devam kararı aldı.

Erwin Koeman, Galatasaray derbisi öncesinde öğrencilerine son taktikleri veriyor.
Erwin Koeman, Galatasaray derbisi öncesinde öğrencilerine son taktikleri veriyor.

Galatasaray derbisinde sarı lacivertli takımın başına Koeman’ın olması beklenirken, uzun soluklu teknik direktörün ise derbiden çıkacak sonuca göre şekillenecek.

ERWIN KOEMAN KİMDİR?

Erwin Koeman, 20 Eylül 1961 tarihinde Hollanda'nın Zaandam kentinde dünyaya geldi. Antrenörlük geçmişinden önce futbolculuk kariyerini Hollanda takımlarında sürdüren Koeman, Groningen, PSV,Mechelen takımlarında forma giydi.

Antranörlük kariyerine PSV'nin alt yapısında başlayan Koeman, aynı takımda asistanlık seviyesine yükseldi. 2004 yılında RKC Waalwijk'te teknik direktör olarak göreve gelen Koeman, 2005-2007 sezonunda Feyenoord, 2008-2010 sezonunda Macaristan, 2011'de Utrecht, 2012'de PSV Eindhoven, 2012-2014 tarihlerinde yeniden RKC Waalwijk ve 2014'te Southampton'da görev aldı. Erwin Koeman, 2018 yılı itibariyle Fenerbahçe'de asistan menajer olarak görev alıyor.

Slimani, MKE Ankaragücü karşısında kendisini Galatasaray karşısında cezalı duruma düşüren kartı yiyor.
Slimani, MKE Ankaragücü karşısında kendisini Galatasaray karşısında cezalı duruma düşüren kartı yiyor.

FENERBAHÇE’DE EKSİKLER

  • Islam Slimani ( Cezalı)
  • Volkan Demirel (Kadro Dışı)
  • Nabil Dirar ( Kadro Dışı )
  • Aatıf Chahechouhe ( Kadro Dışı )
  • Mehmet Topal ( Kasık sakatlığı)
  • Mehmet Ekici ( Arka adalede yırtık )

GALATASARAY’DA EKSİKLER

  • Mariano ( Cezalı )
  • Emre Akbaba ( Ayak tarak kemiğinde kırık)
  • Henry Onyekuru ( Şüpheli )
  • Yuto Nagatomo ( Akciğer Sönmesi )
  • Sofiane Feghouli ( Şüpheli )
  • Eren Derdiyok ( Şüpheli )
  • Serdar Aziz ( Şüpheli )

Rakamlarla Galatasaray - Fenerbahçe rekabeti...
Rakamlarla Galatasaray - Fenerbahçe rekabeti...

DERBİNİN MUHTEMEL 11'LERİ

  • Galatasaray Muhtemel XI: Muslera, Linnes, Ozan Kabak, Serdar Aziz (Maicon), Ömer Bayram, Donk, Ndiaye, Sinan Gümüş (Onyekuru), Belhanda, Rodrigues, Eren Derdiyok.
  • Fenerbahçe Muhtemel XI: Harun Tekin, Isla (Şener Özbayraklı), Neustaedter, Skrtel, Hasan Ali Kaldırım, Jailson, Eljif Elmas, Ayew, Alper Potuk (Barış Alıcı), Benzia, Soldado.

FENERBAHÇE’NİN EN BÜYÜK EKSİSİ

Fenerbahçe, Süper Lig'de son 4 maçında sadece bir gol atabildi. Son 4 maçta Çaykur Rizespor, Medipol Başakşehir ve Demir Grup Sivasspor'a gol atamayan Fenerbahçe, MKE Ankaragücü'ne ise rakibinin kendi kalesine attığı golle fileleri havalandırabildi. Bu sezon attığı 7 golle ligin en az gol atan 3 takımından biri olan Fenerbahçe'nin bu performansı da derbi öncesi dikkati çekiyor.

GALATASARAY’IN EN BÜYÜK EKSİSİ

Galatasaray'da özellikle hücum hattındaki sakatlıklar gol yollarında etkisizliğe neden oldu. Sarı-kırmızılı ekip, son 6 resmi maçında meşin yuvarlağı sadece 3 kez ağlara yolladı. Galatasaray, kazandığı Büyükşehir Belediye Erzurumspor ve Antalyaspor müsabakaları ile berabere biten Bursaspor maçında birer kez fileleri havalandırdı. Sarı-kırmızılılar, mağlup olduğu Porto ve Evkur Yeni Malatyaspor ile berabere kaldığı Schalke 04 maçlarında ise gol bulamadı.

Galatasaray, Fenerbahçe ile Süper Lig'de yaptığı son 5 derbide gol atamadı. Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe ağlarını son olarak 2015-2016 sezonunda 25 Ekim 2015'te Kadıköy'de 1-1 biten maçta 83. dakikada Olcan Adın'la havalandırdı.

Fatih Terim, Fenerbahçe derbisi öncesinde düşünceli gözüküyor.
Fatih Terim, Fenerbahçe derbisi öncesinde düşünceli gözüküyor.

İki ekip arasında 2015-2016 sezonunun ikinci yarısında yapılan tek maç ile geçen sezon oynanan iki müsabaka, 0-0 beraberlikle sonuçlandı. Galatasaray, 2016-2017 sezonundaki maçlarda ise rakibine 2-0 ve 1-0'lık skorlarla mağlup oldu.

ASLAN EVİNDE YENİLMİYOR

Galatasaray, Süper Lig'de sahasında çıktığı son 24 maçta mağlubiyet yaşamadı. Ligde iç sahadaki son yenilgisini 2016-2017 sezonunun 30. haftasında Kasımpaşa'ya karşı yaşayan sarı-kırmızılı takım, daha sonra Türk Telekom Stadı'nda çıktığı müsabakalarda rakiplerine boyun eğmedi. Galatasaray, evindeki son 24 lig maçının 22'sini kazanırken, ikisinden beraberlikle ayrıldı.

FENERBAHÇE, GALATASARAY’A BOYUN EĞMİYOR

Fenerbahçe, yarın karşılaşacağı Galatasaray'a karşı Süper Lig'de 7 maçtır kaybetmiyor. Sarı-lacivertliler, rakibi karşısında son lig yenilgisini 2014-2015 sezonunda 18 Ekim 2014'te Türk Telekom Stadı'nda 2-1'lik skorla aldı. Ligde rakibine 4 yıldır kaybetmeyen Fenerbahçe, son 7 derbide 3 galibiyet alırken, 4 kez de beraberlikle sahadan ayrıldı.

Fenerbahçe, Galatasaray'a Süper Lig'de oynadığı son 5 derbide de gol atma şansı vermedi. Sarı-kırmızılılar, Fenerbahçe ağlarını son olarak 2015-2016 sezonunda 25 Ekim 2015'te Kadıköy'de 1-1 biten maçta 83. dakikada Olcan Adın'la havalandırdı.

Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye attığı son golde imzası bulunan Olcan Adın o golü armasını işaret ederek kutluyor.
Galatasaray'ın Fenerbahçe'ye attığı son golde imzası bulunan Olcan Adın o golü armasını işaret ederek kutluyor.

Fenerbahçe, Türk Telekom Stadı'nda son golünü ise 4.5 yıl önce yedi. Kendi sahasında Fenerbahçe'ye son 3 derbidir gol atamayan Galatasaray, taraftarı önünde sarı-lacivertli fileleri son olarak 18 Ekim 2014'te 2-1 kazandıkları maçta Wesley Sneijder'le havalandırmıştı.

EZELİ REKABETTE KİM ÖNDE?

Fenerbahçe ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'de yarın oynayacakları maç ile birlikte toplamda 388. kez karşı karşıya gelecek. Söz konusu karşılaşmalarda sarı-lacivertlilerin 146'ya 123 galibiyet üstünlüğü bulunuyor. 118 maç ise berabere bitti.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki rekabet 17 Ocak 1909 yılında Papazın Çayırı'nda oynanan müsabaka ile başladı. 109 yıllık dostlar, yarın oynanacak maçla tekrar karşılaşacak. Spor Toto Süper Lig'in 11. haftasında Galatasaray, Fenerbahçe'yi ağırlayacak. Ligde geride kalan 10 haftada sarı-kırmızılılar 19 puanla üçüncü, sarı-lacivertliler ise 9 puanla 15. sırada bulunuyor.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, MKE Ankaragücü maçı öncesinde tribünleri selamlıyor.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, MKE Ankaragücü maçı öncesinde tribünleri selamlıyor.

SON 10 MAÇTA NE OLDU?

Galatasaray - Fenerbahçe arasında oynanan son 10 karşılaşmada beraberlikler dikkat çekiyor. İki takım arasında 8 lig, 1 Ziraat Türkiye Kupası finali ve 1 TFF Süper Kupa finalinde 5 beraberlik çıktı. Sarı-lacivertliler sahadan 3 kez galip ayrılırken, 2 kez de sarı-kırmızılılar rakibini mağlup etti. 2014-2015 sezonunda Ziraat Türkiye Kupası finalinde karşılaşan ezeli rakipler 90 dakikada yenişememiş, sarı-lacivertliler penaltılarda 3-2 yenerek kupayı kazanmıştı.

GALATASARAY – FENERBAHÇE DERBİSİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA, HANGİ KANALDA?

Futbolseverleri ekran başına kilitleyecek olan Galataray - Fenerbahçe derbisi beIN Sports 1 kanalından canlı olarak yayınlanacak. 2 Kasım'da oynanacak karşılaşma saat 21.00'de başlayacak. Türk Telekom Stadı'nda gerçekleşecek mücadelede Fırat Aydınus düdük çalacak. Aydınus'un yardımcılıklarını Serkan Ok ve Aleks Taşçıoğlu yapacak. Müsabakada dördüncü hakem görevini Özgür Yankaya üstlenecek.