EURO 2020'de stat adaletsizliği: 'Ev sahibi kim?'

Allianz Arena.

A Milli Futbol Takımımız’ın da katılım hakkı elde ettiği EURO 2020, 12 ülkenin ortak organizasyonunda gerçekleşecek.

Tarihte ilk kez gerçekleştirilen ‘ortaklaşa ev sahipliği’ sistemi, can sıkıcı bir adaletsizliği de beraberinde getiriyor.

Yeni format, bazı takımlar için büyük avantaj oluştururken bu avantaj; birçok maç için haksız rekabet de oluşturmuş oluyor.

Türkiye’nin oldukça başarılı bir eleme performansı sonrası katılma hakkı elde ettiği EURO 2020, uluslararası futbolun en prestijli organizasyonlarından biri olarak değerlendiriliyor. EURO 2020’de tıpkı EURO 2016’da olduğu gibi tam 24 ülkenin milli takımları mücadele edecek.

EURO 2020, 12 Haziran - 12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek.
EURO 2020, 12 Haziran - 12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek.

EURO 2020, futbol içeriği dışında yenilenen ‘ev sahipliği’ formatıyla da fazlasıyla konuşuldu. 30 Haziran 2012 tarihinde, bir basın toplantısında o günkü UEFA Başkanı Michel Platini ‘Turnuvanın tek bir ev sahibi yerine, farklı ülkelerdeki 12 veya 13 şehirde yapılmasının düşünüldüğünü ve bunun ileriki günlerde netleşeceğini’ açıkladı. UEFA, 6 Aralık 2012 tarihinde UEFA'nın kuruluşunun 60 yılı münasebetiyle turnuvanın farklı şehirlerde düzenleneceğini açıkladı.

EURO 2020, birkaç farklı ülkeden birkaç farklı stadyumda oynanacak.
EURO 2020, birkaç farklı ülkeden birkaç farklı stadyumda oynanacak.

Bu karar Avrupa genelinde çok büyük eleştirilere neden oldu. Kararın tamamen ekonomik nedenlere bağlı olduğu ve Avrupa’daki kemer sıkma politikalarına göre alındığı birçok farklı odak tarafından dile getirildi.

İngiltere, Hollanda ve İtalya için büyük avantaj!

UEFA’nın EURO 2020 için 12 ülkedeki 12 ev sahibi şehir formatı, oldukça güçlü bir adaletsizliği de beraberinde getirmiş durumda. Söz konusu ülkelerin milli takımları, final biletini almaları halinde en az iki maçını taraftarı önünde oynama hakkını elde etmiş olacak.

Örneğin A Grubu’nda ev sahipleri Azerbaycan’danBakü ve İtalya’dan Roma olarak karşımızda ve Azerbaycan finallere gitme hakkını elde edemediğinde İtalyanlar, 3 grup maçını da Roma’dayani evlerinde oynayacak. Her ülkeye eşit sayıda bilet dağıtılsa da kalan biletleri İtalyan taraftarların yoğunluklu olarak alabilmesi ihtimali büyük bir sorunu da beraberinde getirmiş oluyor.

İtalya Milli Takımı, 9 maçta 9 galibiyetlik eleme performansı ile gittiği EURO 2020'de 'saha avantajını' da cebine koymuş durumda.
İtalya Milli Takımı, 9 maçta 9 galibiyetlik eleme performansı ile gittiği EURO 2020'de 'saha avantajını' da cebine koymuş durumda.

İtalya ve Azerbaycan için bahsedilen durum Hollanda ve İngiltere için de aynı şekilde geçerli. Her iki ekip de 3 grup maçını evinde oynama şansına sahip. Hatta İngiltere yarı final veya final oynama hakkı elde ederse iki maçı da Başkenti Londra’da oynayacak. Futbolda saha içi avantajların ne denli önemli olduğu düşünüldüğünde bu işte ciddi bir terslik olduğundan bahsetmek mümkün hale geliyor.

Turnuva hangi ülkelerde gerçekleşecek?

EURO 2020 müsabakaları; İtalya, Azerbaycan, Hollanda, Macaristan, Rusya, Danimarka, İngiltere, İskoçya, İspanya, İrlanda Cumhuriyeti, Almanya, Romanya’da oynanacak.