F1'in dâhice planı: Yüzde yüz sürdürülebilir yakıt

Formula 1'de yüzde yüz sürdürülebilir yakıt projesi hayata geçebilir.
Formula 1'de yüzde yüz sürdürülebilir yakıt projesi hayata geçebilir.

Formula 1 değişen dünyaya ayak uydurmaya çalışıyor. Elektrikli motorların yayılması ile iyice sorgulanmaya başlanan içten yanmalı motor için yeni projeler geliştiriliyor.

Otomobil endüstrisi elektrifikasyona doğru gittikçe ve bu konuda ilerledikçe, Formula 1’in güç aktarım organları ile ilgili endişeler de her geçen gün artıyor. Bu milyar dolarlık yarış serisi V6 turbo hibrit motorlara bağlı kalacak mı? Yoksa tamamen elektrikliye mi dönecek?

Bu tartışma gittikçe büyüyor. Doğa koruyucuları, pilotlar, takımlar ve taraftarlar; herkes bu tartışmanın içerisinde. V6 turbo hibritin bile taraftarlar tarafından pek de sevilmediği V10-V12 çağının özlendiği bir dönemde tamamen elektrikliye dönmek pek de yakın görünen bir durum değil. Kaldı ki Formula E gibi bir seri de bulunuyor.

Bu sebeple Formula 1 mühendislik geliştirme ekibi hibrit motoru sabit tutarak %100 sürdürülebilir bir yakıt tasarlayacak. Bu da serinin resmî olarak elektrikliye dönme ihtimalini de öldürüyor.

Nasıl ve ne zaman olacak?

Yeni yakıt büyük olasılıkla 2025 veya 2026'da ortaya çıkacak yeni nesil güç ünitesi düzenlemelerinin bir parçası olarak tanıtılacak.

Yakıt laboratuvar ortamında oluşturulacak ve potansiyel olarak karbon yakalama gibi yöntemlerden yararlanarak elementlerin bir araya getirilmesi ile oluşacak.

Formula 1'in Teknik Sorumlusu Pat Symonds verdiği demeçte "Karbon yakalama aslında oldukça istekli olduğumuz bir yöntemdir, çünkü karbonun doğrudan havadan dışarı çıkmasını gerektirir. Bunu yapan bitkiler var; Kanada'da var, İsviçre'de oldukça büyük bir tane var, Güney Amerika'da oldukça büyük olanlar var. Bu yüzden yapılabilir ve bence 20 yıl içinde, aslında etrafta çok fazla olacak. Ama henüz çok, çok deneysel." dedi.

  • Esasında genel hedef, şu anda Formula 1’de kullanılan yakıtla aynı enerji yoğunluğuna sahip %100 sürdürülebilir bir yakıt formüle edebilmek; yani genel performansın etkilenmesini istemiyorlar.

Şu an Formula 1’de kilogram başına 44 megajule enerjide yakıtlar bulunuyor. Alkol, etanol gibi yüksek yoğunluklu yakıtlar dahi Formula 1’in yakıtının yanına yaklaşamıyor. Bu yüzden en az bu kadar yoğun enerjiye sahip yakıt üretmek gerekiyor. Aksi durumda büyük yakıt tankları olan büyük araçlar tasarlamak gerekecek. Bu spor güç ile ilgili ve her bir gram hem gücü hem de hızı düşürür.

Sürdürülebilir yakıtlar dahi şu an atmosfere yeni karbondioksit yayıyor. Formula 1’in hedefi ise havada bulunan karbondioksiti alıp işleyip tekrar atmosfere bırakmak. Böylelikle, atmosferde olmayan herhangi bir karbondioksit üretilmeyecek ve doğa dengesi bozulmayacak.

Formula 1 yeni sürdürülebilir yakıtı için sadece yarış arabalarında kullanmaktan daha büyük planları var. Formula 1, sürdürülebilir yakıt geliştirme ile ilgili olarak temasta olduğu yakıt tedarikçilerinin üretimini genişletilerek; halk tarafından kullanılmak üzere ölçeklendirebilmesini istiyor. Bu durum sadece yarış otomobillerinde değil de insanların her gün kullandığı diğer araç türleri için de öncü olacaktır.

Formula 1'in doğaya iyi bir etki bırakmasını, en azından zararı düşürmesini planladığı sürdürülebilir yakıtlara geçme olayının başka bir sonucu da olabilir. Volkswagen Grubu sürdürülebilir yakıt geliştirme üzerine yıllardır çalışıyor. Formula 1'in ağırlığını sürdürülebilir yakıtların arkasına tamamen aktarması ile Audi ve/veya Porsche'nin seriye bir güç aktarma organı tedarikçisi olarak veya tam fabrika destekli takım olarak girmesi bir sonuç olabilir.

  • Formula 1, araç teknolojisinin AR-GE merkezidir, her büyük marka burada bulunmak ister. Tıpkı Formula E’de olduğu gibi yakıt fikri de birçok markayı buraya çekecektir.

Kim bilir, belki de sadece %100 sürdürülebilir bir yakıt geliştirmek Formula 1'i daha yeşil hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda daha fazla üreticinin spora girmek istemesini de sağlayacak dediğim gibi. Bunları sadece birkaç yıl içinde görmemiz kimseyi şaşırtmasın, şimdiden söyleyelim.